La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les baixes obliguen a anul·lar vacances i doblar torns

-

Luis Paracuello­s– on s’ubiquen també, en diferents racons, el metge Henry Ferrafino i la infermera, Cristina Borrajo. El seu material sanitari, en aquest cas? Més telèfons i pantalles d’ordinador. Aquells sanitaris valoren les anotacions enviades per en Lluís i prenen nota de cada cas. Seran ells els que cridaran –“intentem que pugui ser el mateix dia en què es rep la consulta”, afirma Cristina– a aquells pacients per indicar-los els passos a seguir. Per a aquella feina, sense parar, s’acaben de contractar en el CAP Casernes estudiants d’últim curs de Medicina i Infermeria, anuncia Jordi Acezat.

Aquests sanitaris estan desenvolup­ant, obligats pel que els toca viure, habilitats noves per “dirigir aquelles entreviste­s telefòniqu­es a allò que interessa, sense perdre temps en converses que no porten a enlloc”, afirma Cristina Borrajo. És lògic que aquell pacient preocupat per un test positiu o perquè creu que està infectat, encara que la prova a casa sigui negativa, es vulgui estendre en les seves explicacio­ns. Però en aquests moments els segons es compten per hores als ambulatori­s i si volem respondre en un termini prudencial a tots els que esperen la nostra trucada, cal anar a tret fix”, recalca aquesta infermera.

Si es compara aquesta pandèmia amb una guerra –una cosa que a molts no els agradava a l’inici d’aquesta crisi sanitària– i es parla dels ambulatori­s com la primera trinxera, es podria deduir que els CAP han estat sempre els primers en detectar les particular­itats i evolució de les diferents onades.

Ho constata Jordi Acezat. I l’experiènci­a acumulada, després de gairebé dos anys de batalla, ha convertit aquests centres en els millors i més fiables termòmetre­s de la covid. “És cert que la primera onada ens va deixar fora de combat, no san Torns doblats, vacances suspeses, precipitad­es contractac­ions d’estudiants de Medicina i Infermeria.... Els profession­als sanitaris no han escapat dels estralls de la variant òmicron i les baixes, per l’explosió de contagis, s’han disparat també en hospitals i centres d’assistènci­a primària.

Així que des d’aquells equipament­s toca reorganitz­ar-se i multiplica­r-se per atendre uns serveis que s’han tornat a col·lapsar en els CAP per la gran quantitat de consultes i visites, i passat factura a les zones hospitalàr­ies, ressentide­s també per aquella pressió propiciada per un significat­iu

Nombre d’atencions diàries 80.000 70.000 60.000 50.000 40.000 30.000 20.000 10.000 0

FONT: augment d’ingressats, tant en planta com a les ucis.

A nivell d’Espanya, segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat, 9.143 treballado­rs sanitaris s’han infectat en els últims 14 dies, 4.053 només en l’última setmana. A l’informe de la setmana anterior, eren 7.341 i 3.952, respectiva­ment.

A Catalunya s’estima que un 3,4 % dels treballado­rs sanitaris estan de baixa per contagi de covid. El secretari general del sindicat Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, va alertar ahir en declaracio­ns a ACN que estan vivint aquesta situació “amb desesperan­ça” (les baixes en bíem què estava passant i tot es va desbordar. En aquell moment sí que ens vam veure obligats a suspendre tota la nostra activitat i centrar-nos només en la covid”, recorda el director del CAP Casernes de Sant Andreu. Però en la segona onada, els ambulatori­s “vam tenir clar que calia fer alguna cosa perquè aquells centres poguessin continuar atenent als pacients no covid”. I, a poc a poc, ho han anat aconseguin­t, no sense molt esforç.

Però si alguna cosa ha ensenyat aquesta pandèmia, és que el virus pot obrir nous fronts quan un menys s’ho espera. L’últim exemple ha arribat amb la sisena onada i l’explosió d’inl’àrea de salut s’haurien triplicat l’últim mes) i va lamentar que el sistema no es reforci. Impossible prestar, així, l’atenció requerida a aquests centres sanitaris.

La directora d’àrea del Col·legi d’Infermeres de Barcelona, Glòria Jodar, parla de “desgast” en un sistema amb un gran “dèficit estructura­l”.

Tot això es deixa notar, com mai, en tot el sistema sanitari espanyol. Aquesta setmana, la Central Sindical Independen­t i de Funcionari­s (CSIF) avisava que els serveis de salut de les comunitats afronten l’onada amb un dèficit de 29.354 profession­als. feccions. Els CAP s’han tornat a desbordar per les visites d’infectats, que buscaven en aquells centres una reconfirma­ció al positiu o al seu metge de capçalera perquè els firmés la baixa laboral.

L’únic positiu de tot això per reconduir la situació és que la informació obtinguda en aquella primera trinxera ha tornat a encertar en aquesta darrera onada, recorda Acezat. En aquests centres van constatar, de seguida, que els quadres d’infecció eren més lleus per les vacunes. O dit d’una altra manera, “vam intuir molt aviat –això sempre pot canviar– que la pressió hospitalàr­ia per aquesta sisena onada seria molt menor, malgrat multiplica­r-se els contagis”.

Això explicaria el gir donat els últims dies per Salut, que dona per bons els test fets a casa, sense aportar més proves, i permet notificar-los a les farmàcies acreditade­s per no col·lapsar més els CAP. I el més innovador en aquesta estratègia és que per donar-se de baixa ja no s’ha d’anar a l’ambulatori a buscar la firma del metge de capçalera. Tot aquell tràmit es pot compliment­ar per via telemàtica, fiant-se en aquests moments Salut de la paraula del ciutadà que asseguri, per telèfon o l’aplicació La Meva Salut, estar infectat.

Aquesta estratègia hauria estat impossible, apunta aquest metge, en les anteriors onades, quan els quadres eren més greus. I també van ser llavors els CAP els primers en alertar del col·lapse en hospitals i ucis. “Aleshores teníem clar que el vist en els centres d’assistènci­a primària passaria factura dies més tard en l’hospitalit­zació. I no ens van equivocar”, revela Acezat. El termòmetre de l’ambulatori, de moment, no falla.

La pandèmia ha canviat moltes coses en el dia a dia dels CAP, però quan aquesta crisi sanitària passi caldria aprofitar, apunta el director de Casernes, l’après en la consulta telemàtica. “Hem fet un màster en aquesta matèria i ara cal rendibilit­zar-lo”, afirma Jordi Acezat. Tot i que abans d’aplicar aquella assistènci­a per videoconfe­rència o telèfon “hem de respondre tres preguntes clau: per què?, per a què? i per a qui?”, recalca aquest profession­al. El que sí que ha quedat clar és que moltes de les visites i consultes es poden fer a distància i això millorarà, sens dubte, l’atenció presencial en aquells centres. ●

Per telèfon no hi ha ni un segon per perdre, per això els sanitaris han de dirigir les entreviste­s

Visites al CAP a Catalunya

Els CAP són com un termòmetre que llança la primera alerta del que passarà després als hospitals

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Cristina Borrajo, amb dos estudiants d’infermeria, atenent consultes de pacients
ANA JIMÉNEZ Cristina Borrajo, amb dos estudiants d’infermeria, atenent consultes de pacients

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain