La Vanguardia (Català-1ª edició)

Última carta veïnal contra el tanatori de Sants

La plataforma contrària a l’equipament prepara un altre recurs per frenar les obres imminents

-

Els treballs que transforma­ran el primer xiquiparc de Barcelona en un tanatori són imminents. Som al barri de Sants, entre els carrers Comtes de Bell-Lloc i Puiggarí, a la vella nau dels Germans Climent. L’Ajuntament ja ha atorgat als promotors del nou equipament el permís d’obres. Proxima Serveis Funeraris confia que el seu establimen­t entri en funcioname­nt a finals d’any. Però la plataforma veïnal que de manera acèrrima s’oposa a aquest projecte enllesteix un altre contenciós administra­tiu destinat, com a mínim, a retardar l’arribada dels obrers.

“Al·legarem que el projecte no respecta ni les façanes ni les cobertes de la nau, que estan protegides”, diuen diversos veïns d’aquesta plataforma. “No tenim res contra els tanatoris, ni tampoc contra aquests promotors. Però entenem que obrir-lo aquí no és una bona idea. Sants té moltes altres necessitat­s, i tampoc no sembla que una zona tan bulliciosa i densa sigui l’emplaçamen­t adequat per a un servei que demana recollimen­t. A més, la mobilitat de la zona ja és molt complicada”.

Aquí, durant anys, fins en fa només un parell, va funcionar el primer parc infantil amb boles de colors de la ciutat. La veritat és que aquesta història provoca algunes reflexions sobre l’evolució de la piràmide poblaciona­l barcelonin­a. I també sobre la gentrifica­ció comercial. Aquell xiquiparc pioner no va poder afrontar l’encariment del lloguer.

I la determinac­ió veïnal és tal que, a més de recollir 13.000 firmes i penjar un munt de pancartes, van reunir 9.000 euros per finançar un altre recurs que van posar contra el canvi d’usos d’aquesta nau. “Ara n’hem de recollir 4.000 més. Però la gent hi està disposada. A la zona hi tenim guarderies, escoles, una facultat... i el que ens cal és un casal, aules d’estudi, espais per a les entitats... Si més no els negocis dels voltants ho veuen clar: qui farà una canya davant d’un tanatori? A més, tampoc no volem que la plaça del darrere es converteix­i en el seu racó de fumadors. Demanem que l’Ajuntament expropiï la nau i la dediqui a usos socials. Però no va per feina...”.

Els promotors, en canvi, responen que el seu tanatori amb prou feines tindrà quatre vetlles i una capella, que serà un equipament de proximitat amb un impacte molt inferior a l’habitual en aquests casos. El tanatori de Sancho de Ávila té 20 sales, i el Sant Gervasi, una desena. “Únicament farem un servei al matí i un altre a la tarda. Un estudi de mobilitat independen­t encarregat per l’Ajuntament demostra que aquest tanatori no crearà inconvenie­nts”. A més, insisteixe­n les fonts de Proxima Serveis Funeraris, “amb la nostra arribada es trenca l’oligopoli del sector a la ciutat, fet que serà beneficiós per a tothom. No descartem obrir altres tanatoris d’aquestes caracterís­tiques en el futur”. ●

L’Ajuntament autoritza la conversió del primer xiquiparc de Barcelona en un negoci funerari

 ?? IAI I EJAR ?? La nau dels germans Climent, a Sants, va acollir durant anys el primer xiquiparc de Barcelona
IAI I EJAR La nau dels germans Climent, a Sants, va acollir durant anys el primer xiquiparc de Barcelona
 ?? IAI I EJAR ?? Molts veïns volen que el lloc es dediqui a altres usos
IAI I EJAR Molts veïns volen que el lloc es dediqui a altres usos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain