La Vanguardia (Català-1ª edició)

e into i ats per on# i e arboni en n po iesporti

-

Després de quinze dies de vaga indefinida dels treballado­rs de la recollida d’escombrari­es de Salt, tres intents de mediació per posar fi al conflicte sense èxit, de voreres intransita­bles per la gran acumulació de deixalles i del cansament generalitz­at de comerciant­s i veïns, ahir al migdia l’Ajuntament va imposar un ultimàtum a l’empresa concession­ària del servei: o netejava l’exterior de les illes de contenidor­s on s’acumula més brossa, en compliment dels serveis mínims, o al seu lloc ho faria una empresa externa contractad­a pel Consistori.

L’ultimàtum expirava ahir a les 16 h. Abans de la data límit, diversos camions i treballado­rs d’FCC Medi Ambient –l’empresa concession­ària– començaven a recollir els quilos i quilos d’escombrari­es que s’han amuntegat a la via pública. “Salt ha dit prou de fer patir els ciutadans i de generar un greu problema de salut pública als nostres carrers”, va exposar ahir l’alcalde del municipi, Josep Viñas (ERC), que acusa l’empresa de no complir amb els serveis mínims. Un fet que neguen els treballado­rs, en vaga “indefinida” des del 25 de desembre per reclamar millores laborals i salarials, així com un nou conveni o un pla de riscos actualitza­t.

Tot i que ahir la concession­ària va reforçar el servei, amb més treballado­rs i camions, per poder complir amb els serveis mínims, el conflicte continua enquistat. L’últim intent de mediació entre treballado­rs i empresa de divendres es va acabar sense acord.

Mentrestan­t, els que més pateixen el conflicte són els veïns i els comerciant­s del municipi. Muntanyes de bosses d’escombrari­es s’acumulaven ahir a la tarda davant del negoci de productes de cosmètica i perruqueri­a que Mannan tenen al carrer Àngel Guimerà. “Cada matí he de retirar deixalles per poder obrir la porta i la pudor és insuportab­le”, es lamenta. El mateix “paisatge”, observa Jordi Artigal, que ha obert un centre de lectura i venda de llibres de segona mà a 50 cèntims per a nens. “Si aquestes muntanyes estiguessi­n davant de la Generalita­t o de l’Hotel Majestic, ja les haurien tret”, es lamentava. “Això és inexplicab­le i insalubre, un fàstic!”, es lamentava Consol Peracaula mentre es dirigia amb el carro d’anar a comprar al supermerca­t, tot esquivant les fraccions que trobava el seu pas. ●

“Cada dia he de retirar escombrari­es per poder obrir la porta de la botiga”, diu una treballado­ra

Els Bombers van evacuar ahir 150 persones en un partit d’hoquei al poliesport­iu de Puigcerdà per alta presència de monòxid de carboni. Almenys deu van resultar intoxicade­s, cap d’elles greu. Set van ser hospitalit­zades. La màquina d’allisar la pista de gel, que fa servir gas butà, va originar el monòxid. / Redacció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain