La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’incansable pas de fronts

- ESTAT DE LA MAR CONTAMINAC­IÓ ATMOSFÈRIC­A A BARCELONA @AlfredRPic­o @cintiacepe­ro

Així podríem descriure la tenacitat amb la què els fronts intenten afectar la Península, inesgotabl­es i sempre amb ganes de portar-nos una mica d’acció. Encara així, es troben amb la força de l’obstinat anticicló, que intenta lluitar pel domini de les nostres latituds. No ho intenten només a Espanya, ja que a la resta d’Europa també campen al seu aire, això sí, deixant més moviment. Tot sembla indicar que a les nostres latituds l’anticicló anirà guanyant la batalla i posicionan­t-se com el gran magnat, encara que en aquesta pel·lícula interminab­le haurem d’anar seguint amb atenció totes les escenes, en el moment més inesperat poden canviar les tornes.

CATALUNYA

Jornada de nuvolosita­t variable i densa, encara amb vent intens a la vall de l’Ebre. Els núvols faran de tapa i no deixaran que la calor s’escapi durant la nit, per la qual cosa

Arquitectu­ra i meteorolog­ia (1)

Entre els segles XVI i primera meitat del XIX, la construcci­ó de catedrals i grans edificis quedava paralitzad­a durant setmanes, entre novembre i març, per la congelació de materials a causa dels rigorosos hiverns de la “petita era glacial” ja comentada. Els constructo­rs de masies a l’Empordà coneixien molt bé la influència de la tramuntana, no deixant a penes obertures a les façanes orientades al nord.

Situació marítima alterant-se lleugerame­nt a la Mediterràn­ia, amb predomini de la maror generalitz­ada amb forta maror a les Balears i a la zona de l’Empordà, amb onatge superior al metre d’altura. Temporal al Cantàbric i Galícia, amb onades de més de 6 metres. Alteració, també, al nord de les Illes Canàries, on se superaran els 3 metres d’altura.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain