La Vanguardia (Català-1ª edició)

El llibre religiós, una realitat en creixement

Darreres novetats de la producció editorial catalana

-

ACatalunya la producció editorial és intensa en tots els àmbits. També en el religiós, que tot i que només ocupa un 1% del total, no para de créixer. Coincidint amb el final del Nadal, us proposem algunes de les darreres novetats que s’afegeixen a les de la setmana passada.

VREhiridio­n Theologicu­m Lullianum Ateneu Universita­ri Sant Pacià

Jordi Gayà Estelrich (editor

Aquest volum obre la col·lecció “Grans Textos Cristians” , impulsada per l’Ateneu Universita­ri Sant Pacià, amb la finalitat d’editar obres clàssiques que hagin configurat el pensament cristià, antic i modern, d’autors dels territoris de parla catalana. L’edició tindrà sempre la versió original (grec, llatí, copte, siríac...) i la catalana amb anotacions. Segueix la tradició de la Bernat Metge, que ja va incloure autors cristians, i més recentment la de “Clàssics del cristianis­me”, d’Enciclopèd­ia Catalana, amb cent títols, “Clàssics cristians del segle XX”, de Proa, amb una vintena de títols, i els nou volums de la col·lecció “Literatura Intertesta­mentària”. L’actual s’obre amb un compendi de l’obra del beat Ramon Llull que ha preparat i selecciona­t Jordi Gayà, director del Seminari de Teologia Medieval Catalana. Segons Armand Puig, Llull “adopta un camí teològic propi que mereix ser conegut i estudiat com una aportació major al pensament cristià” i estimula “la reflexió teològica actual en el context d’una Església que se sent impulsada al diàleg i a la missió”. Gayà considera que l’obra de Llull pren importànci­a per la seva influència sobre altres autors (Ramon Sibiuda, Nicolau de Cusa, promotors de l’evangelitz­ació a Amèrica) i per temes puntuals com l’encarnació, la mariologia o la mística.

'e l()frica a l(Empordà

Autoedició

Jose ri ola

Després de quasi 50 anys de missioner, a Burkina Faso i Níger, Frigola explica el canvi de vida que suposa passar del continent africà al santuari de la Salut de Terrades, on encara ara, als 80 anys, fa de rector. Nascut a Ventalló, va ser company de Joaquim Vallmajó, un altre Pare Blanc, fill de Navata, que va ser assassinat a Rwanda el 1994. Fins fa cinc anys era un més dels 11 missioners i 23 missionere­s de la diòcesi de Girona a Amèrica i Àfrica.

El llibre és un agraïment a tots els seus col·laboradors d’aquí i d’allà. I complement­a el que va escriure el 2008: Tota una vida per Àfrica (Cossetània).

Atura(t i respira

Pub. Abadia de Montserrat

i ersos

El subtítol explica el contingut: “365 reflexions dels monjos de Montserrat per a una vida més plena”. I com diu al pròleg el fins ara abat Josep M. Soler, “són monjos molt diferents els uns dels altres, però tots tenen en comú el fet de compartir una vivència de fe cristiana arrelada en la paraula de Déu, en la pregària personal i comunitàri­a, en la vida fraterna benedictin­a”. Són textos breus, de 38 monjos, un per a cada dia de l’any. Podem esmentar, per la proximitat, la reflexió d’Hilari Raguer: “Or, encens i mirra. Els marginats necessiten l’or de l’ajut econòmic material, però també tenen dret a l’encens del respecte i de la dignitat personal reconeguda, i a la mirra una mort digna”. O aquesta altra del P. Bernabé Dalmau: “Escoltar és demostrar interès per l’altre, interessar-se per les seves coses. El que és capaç d’un altruisme així mostra que relativitz­a el seu propi jo per fer cas a l’altre”.

*risi + pandèmia i gènere

Qüestions de Vida Cristiana, núm. 271

i! el "alsi a i altres

És més que una revista i més que un llibre. El darrer número de Qüestions de Vida Cristiana, editat per la Fundació Joan Maragall i dirigit per Miquel Calsina, és un monogràfic que analitza la pandèmia sota una mirada nova,

l’impacte que ha tingut en les dones i en l’augment de les desigualta­ts. Les aportacion­s de Marina Subirats, Sheila González i Xavier Bonal, Marta Roqueta, Mar Galceran, Anna Escobedo, Pilar Mariné, Carme Valls, Cristina Sánchez, Susana Rodríguez, Anna Pagès, Carme Sanmartí i Rosa M. Boixareu posen en qüestió alguns dels tòpics sobre els canvis de valors i d’actituds derivats de la pandèmia. L’exemplar es complement­a amb una reflexió ètica sobre l’obligatori­etat de les vacunes o no, de Màrius Morlans, i amb les opinions crítiques de Teresa Forcades sobre el paper de les farmacèuti­ques i l’OMS. Destaca també un article de Kevin Schembri, capellà i professor de Malta, que explica la diversitat de posicions dels cristians sobre les relacions entre persones del mateix sexe, amb lectures i interpreta­cions divergents també sobre les Escripture­s. Finalment, dos obituaris analitzen dues figures tan diverses com Hans Küng i Arcadi Oliveres.

La inhumanida­d

Editorial Sal Terrae

José Ignacio González Faus

L’últim llibre d’aquest teòleg jesuïta reflexiona sobre les diverses versions de la maldat humana, des de l’estructura­l fins a la personal, des del “pecat original” al teologal.

Persones i treball

Ed. Claret i Justícia i Pau

Rafael Allepuz

Tercer llibre de la col·lecció Oikos (després de L’economia de Francesc i

Repensar l’economia a partir de la pandèmia) en què l’autor planteja els reptes de futur per a un treball digne.

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? Josep Frigola, capellà i missioner
INMA SAINZ DE BARANDA Josep Frigola, capellà i missioner

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain