La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els contactes nazis del PNB

Un informe del contraespi­onatge francès confirma la interlocuc­ió del nacionalis­me basc amb oficials de la Wehrmacht i les SS per unificar les províncies basques en una zona autònoma

- JOAN ESCULIES

El Partit Nacionalis­ta Basc va fer tres temptative­s per aproximar-se a oficials de rang de la Wehrmacht i les SS durant l’ocupació nazi de part del País Basc francès enmig de la Segona Guerra Mundial per establir i unificar les províncies basques en una zona autònoma. Així ho detalla un informe del 8 de juliol del 1945 de dues pàgines i mitja d’MA217, àlies Cano, “un molt bon agent retribuït” del servei de contraespi­onatge francès a Madrid.

Xavier Juncosa va fotografia­r-lo a l’arxiu del Service Historique de la Défense de Vincennes en el lapse de temps que el govern francès va desclassif­icar nous documents, entre finals del 2018 i l’octubre del 2019, quan l’administra­ció va fer marxa enrere. L’informe és part de les 1.400 pàgines que l’historiado­r ha aplegat als volums, El contraespi­onatge francès a Barcelona (1943-1945) i El contraespi­onatge francès a Madrid i el Marroc (1943-1945), apareguts a la primavera i la tardor d’enguany a l’editorial Col·lecció Nèmesi Història.

Es tracta de centenars de fitxes d’agents dels serveis d’intel·ligència amb dades de figures com Josep Tarradella­s, Josep Irla, Juan Negrín, Pedro Urraca, Miquel Mateu, Joan March, xarxes d’evasió i espies, entre moltes altres qüestions. L’informe sobre l’intent de col·laboració “de la part separatist­a basca francesa amb les autoritats alemanyes” n’és una. “Per descomptat, es refereix al PNB, ja que els nacionalis­tes bascs francesos eren gairebé inexistent­s. A més parla de José Antonio Aguirre. Coneixíem aquests contactes amb els nazis, però no alguns detalls i noms que s’hi esmenten”, explica Santiago de Pablo després d’analitzar-lo per a La Vanguardia. Hi coincideix Ludger Mees, també catedràtic d’Història Contemporà­nia de la Universita­t del País Basc.

La partició dels contactes en tres fases és una novetat. Aquests van tenir lloc entre finals del 1940 i el juliol del 1941, entre desembre del 1942 i març del 1943, i a l’estiu del 1944. Per Mees, que en va detallar alguns a la biografia del lehendakar­i El profeta pragmático, “el rerefons no fou només polític, sinó també humanitari perquè els alemanys van aconseguir un llistat de noms de la xarxa Álava d’espionatge proaliat a Espanya i van passar-la als franquiste­s”. A l’informe no s’especifiqu­en els interlocut­ors bascs. Se sap que entre ells hi havia el nacionalis­ta d’Iparralde Eugéne Goyenetche i també Francisco Javier Landaburu, a qui Aguirre va autoritzar a fer el tempteig amb els “rubios”, com anomenaven els alemanys.

“La majoria de nacionalis­tes bascs hi eren reticents i en part la feina de Landaburu era vigilar que Goyenetche no s’excedís, treure’n alguna cosa quan no era clar qui guanyaria la guerra i fer contraespi­onatge per als aliats”, diu a aquest diari Leire Arrieta. La professora d’Història de la Universita­t de Deusto ha publicat enguany Al servicio de la causa vasca (Tecnos), la biografia del diputat del PNB i responsabl­e de la política exterior basca a l’exili, Landaburu. “Amb tot, la política anticatòli­ca de Hitler va contribuir a allunyar el nacionalis­me basc de l’òrbita germanòfil­a”, afegeix.

La primera temptativa va donar-se perquè Berlín va demanar a les autoritats ocupants que afavorissi­n “totes les tendències separatist­es” a França. El govern franquista va alertar de les repercussi­ons a Guipúscoa i Biscaia i va demanar que es prohibís “qualsevol moviment separatist­a que pogués afectar Espanya”. Segons l’informe el responsabl­e dels afers polítics de la regió era el tinent coronel comte Finck von Finckenste­in que, malgrat les directrius, hi era contrari i, de bon principi, “va prendre totes les mesures necessàrie­s per lluitar contra les tendències separatist­es”.

La segona temptativa “va ser més seriosa”. Amb el rerefons d’un “desembarca­ment aliat preventiu a Bilbao” per evitar l’entrada dels alemanys a Espanya, “els separatist­es bascs van pensar d’aprofitar, d’una part i l’altra, la situació”. Segons l’agent MA217 van oferir-se “a canvi del suport per a la creació d’una regió autònoma que comprengué­s les províncies basques espanyoles, els Baixos Pirineus i alguns territoris adjacents, una zona que en el futur es convertiri­a en la República basca”.

L’interlocut­or, a través dels seus adjunts, hauria estat el comandant en cap de les tropes alemanyes en aquest sector, el general de tropes Panzer Leo Geyr von Schweppenb­urg. Aquest es va negar al plantejame­nt “consideran­t-lo d’interès estrictame­nt polític i no creient en la possibilit­at que l’exèrcit alemany entrés a Espanya”. Davant la negativa, “els intermedia­ris separatist­es van aprofitar la rivalitat entre els serveis alemanys per intentar interessar la Gestapo local”.

Es van reunir amb “[Karl Rudolf] Werner [Best]”, membre de les SS, i que va descartar els seus plantejame­nts tot i mantenir contactes amb el jelkide Goyenetche. Best era el principal ideòleg nazi de la reordenaci­ó d’Europa conforme a criteris ètnics. Després de treballar a Berlín a l’Oficina Central de Seguretat del Reich a les ordres de Reinhard Heydrich i Heinrich Himmler va anar destinat a l’administra­ció militar de la França ocupada. És l’únic nom nazi de la trama de què es tenia coneixemen­t i de qui a El péndulo patriótico. Historia del Partido Nacionalis­ta Vasco Santiago de Pablo, Ludger Mees i José A. Rodríguez Ranz havien parlat.

Aleshores els bascs van provar d’interessar el seu adjunt, “un tal Wolters”, amb una certa influència en els caps de la Ges

“Desitjo més lectures per pensar, dubtar i preguntar-se sobre un mateix; més temps de qualitat per poder llegir-les; i que el 2022 sigui un any més lliure, més alegre i amb més plenitud per a tothom”.

Al Fòrum Palatí de Roma hi ha un petit jardí de roses, en els anomenats Horti Farnesiani, amb una tomba. És la de Giacomo Boni, un dels pares de l’arqueologi­a moderna, qui en els últims anys de la seva vida es va mudar als sumptuosos gabials dels Farnese.

Boni (1859-1925) va ser un dels grans personatge­s que van transforma­r el paisatge del Fòrum Romà a Roma i l’autor de grans descobrime­nts, com el temple de Vesta, el complex de la font sagrada de Giuturna, l’església medieval de Santa Maria Antigua, o el Lapis Niger, el lloc que les fonts antigues vinculen amb l’estirp de Ròmul, el primer rei de Roma. Una figura de gran importànci­a a qui el Parc Arqueològi­c del Colosseu ha volgut retre homenatge amb una exposició integrada al recorregut del Fòrum Romà. “El parc arqueològi­c vol celebrar un personatge molt important després de la unitat d’Itàlia. No només va introduir l’excavació estratigrà­fica, sinó que va ser un pioner amb la documentac­ió arqueològi­ca”, explica a La Vanguardia la directora del Parc Arqueològi­c del Colosseu, Alfonsina Russo.

I és que Boni va portar al Fò

L’eremita del Palatino Boni, a la dreta, al seu despatx als gabials dels Far; nese, on es va instal·lar al final de la seva vida. A dalt, una vista des del globus i el reobert Museu Forense

 ?? ??
 ?? ??
 ?? RC         R C       R   C    RC ??
RC R C R C RC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain