La Vanguardia (Català-1ª edició)

Confiança o desconfian­ça

- Llàtzer Moix

La sisena onada i la interacció social per Nadal han disparat els símptomes de covid i, per tant, la compra de tests d’antígens. Són els més barats, si els comparem amb els PCR. Però a les farmàcies espanyoles s’han venut a entre cinc i dotze euros, quan a les alemanyes en costaven un; a Portugal, dos, i a França, fins a tres. Portaveus del gremi de farmacèuti­cs atribueixe­n els preus locals a una demanda multiplica­da per trenta, que hauria disparat el cost de les importacio­ns. Suposem que ha estat així. Però és obvi que en altres països es planifica i es negocia més bé que aquí. O es fabrica més.

A més de la pujada dels preus, potser ens ha de preocupar la caiguda de la fiabilitat. És perillós per a la confiança en la indústria farmacèuti­ca –em refereixo ara als productors de medicament­s, no als venedors minoristes– que hom no es pugui fiar d’un test d’antígens. Si surt positiu, sí. Si surt negatiu, no. O no, almenys, fins que passa una setmana des del contacte amb un infectat i s’acumulen diversos negatius. S’ha de pagar per un test tan poc fiable?

Parlem ara de les vacunes contra la covid. Fa més d’un any que es van administra­r les primeres dosis a Espanya i ara ja posem les terceres. (A Israel posen les quartes.) Això ens convida a preguntar-nos per l’efectivita­t de la vacuna. Res més lluny de la meva intenció que alimentar les teories negacionis­tes. Però sabem que diverses vacunes, la de la grip, per exemple, requereixe­n una única dosi anual. I que les que n’exigeixen més –en el cas de la pòlio, són tres– sovint garanteixe­n protecció per tota la vida. Això passa amb la de la covid? No. I, a més a més, ens adverteixe­n que, passades deu setmanes, la tercera dosi comença a perdre efectivita­t.

És veritat que la cursa de la vacuna contra la covid va ser contra rellotge i es va haver d’abreujar el perí

Els tests imprecisos i les vacunes d’efecte curt poden perjudicar la lluita global contra la pandèmia

ode de proves. La urgència global ho demanava. Però cal preguntar-se si durant un 2021 de producció i inoculació massives s’ha treballat, sense pausa i amb bons resultats, per millorar l’efectivita­t de les vacunes. Si s’ha fet, no ens n’hem assabentat. Si no s’ha fet, o no amb èxit, la indústria farmacèuti­ca acabarà tenint problemes de credibilit­at que indirectam­ent abonaran les tesis dels que, ignorants i insolidari­s, demonitzen les campanyes de vacunació.

En general, el dispositiu global contra el virus ha reforçat la nostra confiança en el sistema sanitari. Però la fatiga acumulada, els tests imprecisos i unes vacunes perfectibl­es obren la porta a la desconfian­ça. Cal demanar resultats més sòlids a les farmacèuti­ques, greixades amb la venda dels 12.000 milions de dosis fabricades el 2021, i aviat amb la venda dels 24.000 milions previstos fins al juny. Es preguntava Juvenal, ja fa dos mil anys: qui vigila els vigilants? ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain