La Vanguardia (Català-1ª edició)

Viatge a les excavacion­s del Fòrum Romà

El Parc Arqueològi­c del Colosseu homenatja Giacomo Boni, autor de grans descobrime­nts com el Lapis Niger

-

rum Romà les fotografie­s aèries: si ara s’utilitzen drons, en la seva època va ser el primer en pujar a un globus aerostàtic per explorar des de l’aire els racons més recòndits de les meravelles que va deixar la Roma antiga. Per retre-li homenatge, el Colosseu ha instal·lat una rèplica d’un globus al mig del parc, mentre que la cistella original del globus de Boni es pot veure en un dels espais de la mostra.

Però Boni va ser molt més que un arqueòleg. També va ser un alt dirigent del Ministeri d’Edu

L’arqueòleg va ser el primer que va fer fotografie­s aèries de les ruïnes amb un globus aerostàtic

cació del llavors Regne d’Itàlia i el protagonis­ta de l’escena cultural de l’època. Era amic de celebritat­s, des de Gabriele d’Annunzio a la poeta Anna de Noailles, que solia dir que el Fòrum era Boni. També acompanyav­a reis i caps d’Estat per les restes arqueològi­ques de Roma i, de fet, va ser el primer que va obrir al públic el Fòrum Romà. “Va ser qui va instituir un bitllet per entrar en l’interior i que, davant un descobrime­nt, ho feia conèixer als diaris. Les grans excavacion­s van influir en els grans corrents culturals de l’època i d’alguna manera l’expressió artística”, destaca la directora Russo.

La mostra s’articula en diversos espais al llarg del Fòrum, entre ells el Museu Forense, reobert després de dècades per a l’ocasió. Allà es troben algunes de les peces que es van trobar durant les excavacion­s de l’arqueòleg de renom que, com explica un dels comissaris, Andrea Paribeni, també va tenir una mirada innovadora en el seu temps. “Abans es buscaven només les estàtues i peces excepciona­ls. Boni, en canvi, buscava a totes les capes, recollint també materials simples per reconstrui­r la història del lloc”, indica l’expert. Roma es rendeix així a un dels grans descobrido­rs de les ruïnes a les quals va dedicar la seva vida. ●

festes posteriors i només se’n podran veure, en diferit, alguns fragments.

A partir de les 18 h de Califòrnia, 3 h del matí a Barcelona, sense la presència d’estrelles ni nominats, l’entitat periodísti­ca anunciarà els que s’emportaran el Globus d’Or entre intervals en què destacarà de quina manera ha repartit 44 milions d’euros entre unes 70 institucio­ns culturals al llarg de 25 anys.

També hi haurà un espai per parlar de la coalició que ha establert amb l’entitat afroameric­ana més poderosa dels Estats Units, la NAACP, per promoure la diversitat a Hollywood, una de les maneres en què l’HFPA ha respost a les acusacions del diari Los Angeles Times, que els acusaven de no tenir, l’edició anterior, cap integrant negre.

Malgrat els intents d’una organitzac­ió rival, la dels Critics Choice, que representa majoritàri­ament la premsa nacional i que ha intentat desplaçar els Globus fins i tot canviant-se a la mateixa data després que la cadena NBC anunciés que no els transmetri­a aquest any, no hi ha dubtes que el que fins fa poc era considerat el segon premi més important del cinema no ha perdut vigència. Els que guanyin aquesta nit poden iniciar una ratxa imparable que potser coronaran amb un Oscar.

Kristen Stewart és la que té més números de triomfar com a millor actriu per Spencer , i Will Smith com a millor actor per El método Williams. Però en altres categories, hi abunden els dubtes. Guanyarà potser Licorice Pizza com a millor comèdia o musical o el premi serà per a West Side story? El Globus al millor drama serà per a Belfast o El poder del perro? S’emportarà Paolo Sorrentino el guardó a millor pel·lícula estrangera o Pedro Almodóvar pot donar la sorpresa amb Madres paralelas?

En televisió, la favorita sembla ser Succession, tot i que la sensació de l’any a Netflix, El juego del calamar, podria arribar a derrotar-la, mentre que Kate Winslet, una favorita eterna dels Globus d’Or, sembla destinada a guanyar com a millor actriu de minisèrie per Mare of Easttown.

Els que optin per quedar-se desperts per saber, abans que ningú, les respostes a aquestes preguntes, ho podran seguir a través del web www.goldenglob­es.com. ●

En un intent per ocupar espai, l’organitzac­ió Critics Choice celebra la seva gala el mateix dia

 ?? RC  CR      C        RC   RC       C      C ??
RC CR C RC RC C C
 ?? RC         R C       R   C    RC ??
RC R C R C RC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain