La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nàpols torna a plorar

El rival europeu del Barça es queda sense emblema: Insigne, enfrontat amb el president, se n’anirà a Toronto

-

L’estadi Diego Armando Maradona es queda sense el seu tiraggiro. A partir de la temporada vinent els aficionats del Nàpols trobaran a faltar aquelles rosques endimoniad­es directes a l’escaire que tantes vegades es van celebrar amb una passió desfermada. L’autor d’aquestes obres d’art, napolità de pro i de sang blava pel seu inqüestion­able amor cap al club, fa les maletes i se’n va al Canadà en contra de la seva voluntat.

Lorenzo Insigne desembarca­rà a la MLS com a agent lliure per jugar al Toronto. El club va anunciar ahir que contractav­a l’extrem menut (163 cm), un fitxatge sonat per tractar-se d’un futbolista que l’estiu passat va guanyar a Wembley l’Eurocopa amb Itàlia. No té a veure res amb els retirs daurats d’altres estrelles en el futbol nord-americà. Als 30 anys Insigne encara té molt de futbol als peus. Tot i això, la seva mala relació amb el president Aurelio De Laurentiis ha dinamitat qualsevol opció de retirar-se al club de la seva vida.

L’oferta a la baixa del Nàpols –cobra 5 milions i es parlava d’una proposta de 3,5– ha estat considerad­a una ofensa per al jugador i el seu agent. Sense projectes convincent­s a la resta de lligues europees –Insigne no volia sentir ni parlar de jugar en un altre club de la Serie A–, l’interès que mostra el Toronto i una suma espectacul­ar de diners van ser prou arguments i de sobres per canviar el suculent ragù per la indigesta poutine quebequesa. Firmarà per quatre temporades a raó d’uns 11 milions d’euros anuals, el més ben pagat de la lliga. Continuarà duent el dorsal 24. “És un dia històric i emocionant per al nostre club”, deia el president Bill Manning després d’anunciar a so de bombo i platerets el fitxatge del seu nou jugador franquícia –com ho va ser al seu dia el també italià Giovinco– a les xarxes. “Estic molt content de començar aquesta nova aventura i dono gràcies al club. Ens veiem al juliol!”, va comentar Insigne en un vídeo enregistra­t dies enrere en un hotel de Roma, a 48 hores del partit contra el Juventus (1-1), l’arxienemic del nord.

Les imatges en què va ser caçat sortint de l’edifici no van agradar a un sector de l’afició. Els més dolguts per la seva sortida han arribat a demanar que no torni a jugar més, una demanda que Luciano Spalletti no complirà. L’entrenador del Nàpols necessita la seva estrella per lluitar per la tan anhelada Serie A –no la guanyen des del 1991 amb Maradona– i per poder competir a l’Europa League. El Barça, doncs, no se salvarà als vuitens de final del futbolista desequilib­rant.

Insigne, digne capità durant tres anys, ha estat intocable d’ençà que es va refermar al primer equip el 2012. Va formar part dels atacs més temibles de la història recent del club, amb jugadors com ara Hamsik, Cavani, Higuaín o Mertens. És el quart màxim golejador de la història dels azzurri (114 dianes), per darrere de Maradona. És impossible comparar ídol amb divinitat, però encara que sigui amb menys intensitat, Nàpols torna a plorar. ●

El desembarca­ment de l’italià a la MLS es durà a terme un cop s’acabi la temporada

cosa, però hi ha molta tranquil·litat”, explicava a aquest diari la pilot Mercè Martí. “Normalitat, sense alteracion­s. En el briefing de pilots es va comentar l’incident,tot i que van dir que no tenien prou elements per suspendre la cursa. No podem quantifica­r la quantitat de risc que hi ha”, afegia Isidre Esteve, 27è en cotxes.

Sí que han notat els participan­ts l’increment de mesures de seguretat. Segons Castera, “s’ha reforçat la seguretat als campaments, els hotels, les sortides i les arribades d’etapa”. Segons testifica Esteve, “hi ha policia saudita per tot arreu, però no sorprèn com una cosa excessiva, és l’habitual. Hi ha controls en els accessos del bivac, no hi entra ningú que no hagi verificat el seu passi amb un codi de barres... No estem envoltats per l’exèrcit, i no tenim la sensació d’amenaça”, diu el d’Oliana.

El ral·li Dakar ja va haver de modificar la seva ruta original de París al Senegal per l’amenaça terrorista el 2009. Després d’11 anys a

Sud-amèrica, aquesta és la tercera edició que es fa a Aràbia, que es va portar el ral·li per cinc anys, a raó de 15 milions d’euros anuals que paga a l’ASO. A més, França manté nombroses relacions comercials i estratègiq­ues amb Riad. A començamen­ts de desembre, Emmanuel Macron va ser el primer líder occidental que va visitar el país del golf Pèrsic des de l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi el 2018. Macron va tancar amb Muhammad bin Salman acords comercials per a empreses energètiqu­es, financeres i turístique­s, a més de la venda de 26 helicòpter­s d’ús civil que beneficia Airbus. El Dakar continua, doncs. ●

“Hi ha policia per tot arreu, però no estem envoltats per l’exèrcit ni sentim amenaça”, explica Isidre Esteve

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain