La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una molèstia per al futbol ric

- XAVIER ALDEKOA

Tenir la possibilit­at i no aprofitar-la és una forma de privilegi. L’evidència l’entenen millor els qui no tenen mai l’opció. Ho vaig aprendre al Gabon, minuts abans que Zàmbia i Costa d’Ivori disputessi­n la final de la Copa de l’Àfrica del 2012. Quedaven uns minuts per a l’inici del partit i l’Evelyn, que trepitjava per primer cop un estadi de futbol, tremolava d’emoció. A la gespa, a pocs metres, s’escalfava l’estrella mundial Didier Drogba i ella em feia gestos perquè aprofités per mirar.

Jo no vaig fer gaire cas i l’Evelyn es va desesperar. “L’havies vist tan a prop abans!?”, em va preguntar. Li vaig dir que no perquè, tot i que per Barcelona passen contínuame­nt estrelles mundials, no soc soci i no vaig gaire al Camp Nou.

“Ja, però podries”, va contestar. La Copa Àfrica, que tant fastigueja els clubs europeus que han de cedir les seves estrelles a meitat de les seves competicio­ns, és una de les últimes raneres d’esport pur en el milionari negoci del futbol. El mateix que no dubta a portar Supercopes a dictadures envernissa­des de petroli o enterrar milers de treballado­rs pobres que construeix­en els estadis del pròxim Mundial. Per uns dies, el Camerun viurà de prop la mateixa passió global.

Serà també la Copa Àfrica de l’òmicron. Els favorits, l’Egipte de Salah, el Senegal de Mané o el Marroc de Bono, hauran de batre’s no només amb els seus rivals, sinó també amb la pandèmia. A meitat d’una onada desfermada de contagis per la nova variant, les baixes d’última hora poden ser decisives en un torneig tan curt.

Tant de bo no sigui així, ningú no es contagiï i els cameruneso­s gaudeixin dels seus ídols de prop. Si tenen la possibilit­at, no la desaprofit­aran perquè no n’hi haurà cap altra. Qüestió de privilegi.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain