La Vanguardia (Català-1ª edició)

La inflació i el preu del gas frenaran la recuperaci­ó a Espanya el 2022

A partir del març s’acaben els ERTO, les moratòries i les compres extres del BCE

-

FONT:

Espanya va tancar l’any 2021 amb una sensació ambivalent, animada per la recuperaci­ó de l’ocupació i dels ingressos fiscals, però amb la llosa d’un creixement per sota de l’esperat. I ara el 2022 arrenca amb bones perspectiv­es, però també amb grans incerteses.

L’expectativ­a d’una remuntada del creixement en forma de V ja només la mantenen les previsions del Govern espanyol, que va establir als pressupost­os un increment del PIB d’un 6,5% el 2021 i d’un 7% aquest any. L’Executiu s’ha quedat sol defensant aquests números, mentre que la resta d’institucio­ns, com el Banc d’Espanya, la Comissió Europea, l’OCDE i l’FMI han anat corregint els seus números a la baixa, fixant el creixement del 2021 entorn d’un 4,5% i d’aquest any vinent a un 5,5%. Una correcció que va començar a partir de la forta rectificac­ió a la baixa de l’INE de la dada del segon trimestre (vegeu article a la pàgina següent).

Tot i això, el Govern no toca els seus números i s’agafa a altres indicadors com l’ocupació i els ingressos fiscals, per mantenir l’optimisme. Juga una mica a favor seu la correcció de l’INE de sis dècimes –aquesta vegada a l’alça– del tercer trimestre. “El 2021 ens ha portat una recuperaci­ó sorprenent. Ha estat l’any en què l’economia espanyola ha posat en marxa un procés de reforma de força indubtable, en què la Unió Europea per primera vegada ha après a gestionar una recessió i en què nosaltres hem estat capaços de recuperar el diàleg social, especialme­nt en l’àmbit laboral”, argumenta Antón Costas, president del Comitè Polític i Social.

En aquest any que arrenca, la inflació, en general, i el gas, molt en particular, són dos dels grans riscos que afronta el creixement econòmic. Dos elements a què s’afegeix la persistènc­ia dels colls d’ampolla als subministr­aments i per descomptat la permanènci­a de la co

A la primavera es veurà si la pujada dels preus és transitòri­a o si dura prou per obligar el BCE a intervenir

La majoria d’institucio­ns preveuen créixer aquest any un 5,5 %, molt per sota del 7% de l’Executiu

El sistema marginalis­ta de fixació dels preus de l’energia deixa la UE en mans del gas de Putin

vid en les seves múltiples variants, convertit en el més imprevisib­le dels factors.

En qualsevol cas, els propers mesos seran determinan­ts per saber què ens espera en tot el 2022 i quan l’economia espanyola recuperarà el nivell previ a la pandèmia. Per a María Jesús Fernández, de Funcas, la primavera serà clau per diagnostic­ar amb més certesa el creixement de l’any. “Veurem si la inflació comença a remetre i és transitòri­a, o si continuen les tensions i es traslladen als preus finals de consum, i això pot determinar el rumb de la resta de l’any”.

A més, serà el moment en què s’acabaran les mesures en vigor per protegir les empreses i llavors es veurà el dany estructura­l. Primer, els ERTO, que si no són prorrogats s’acaben al febrer i, després, les moratòries dels crèdits de l’ICO i dels concursos de creditors. Instrument­s per salvar empreses viables, però que poden allotjar també zombis encoberts.

Serà també al març quan s’acabarà el programa d’emergència pandèmica d’adquisició de deute del BCE (PEPP) i que, encara que augmentin les compres del programa ordinari (APP), suposarà una disminució del volum de compres del banc central, amb el

PIB

Taxa de variació anual 4,5

FONT: ÍNDEX HARMONITZA­T DE PREUS DE CONSUM Taxa de variació anual seu possible impacte en les primes de risc. “No dono per fet que la inflació, aquest convidat inesperat, hagi vingut per quedar-se. Encara no ho sabem”, diu Javier Ferri, de Fedea, que destaca que la clau serà com es reparteixe­n els seus costos, i si empresaris i treballado­rs resisteixe­n a la temptació de traslladar la inflació, uns al preu del producte acabat i altres als salaris. Una dinàmica perillosa la de la segona ronda, que de moment s’ha evitat.

Una inflació que està molt marcada per la geopolític­a, i en con

TAXA D’ATUR

Percentatg­e de la població activa 15,0 14,2 12,9

Projeccion­s macroeconò­miques d’Espanya

 ?? ?? Una dona caminant davant d’una xarcuteria a Madrid
Una dona caminant davant d’una xarcuteria a Madrid
 ?? M
 M ??
M M

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain