La Vanguardia (Català-1ª edició)

El criptocrim bat rècords i arriba als 12.000 milions

Els robatoris i estafes amb divises digitals pugen un 80% el 2021

-

La ciberdelin­qüència es fa la barba d’or gràcies a les criptomone­des. Una quantitat equivalent a uns 12.000 milions d’euros van acabar en mans de criminals l’any passat.

Com ja se sap, les divises digitals van viure un boom als mercats el 2021. Per exemple, enmig d’una forta volatilita­t, el bitcoin va tocar l’any passat el seu màxim històric tot superant els 60.000 dòlars. Però de la mateixa manera, l’increment del seu valor atreu l’interès dels criminals que fan servir divises digitals per exigir rescats o dur a terme fraus gràcies a l’anonimat que proporcion­en, ja que sovint és difícil rastrejar la identitat dels usuaris.

I així, la suma de criptomone­des ingressade­s en carteres digitals vinculades a activitats il·lícites (com ara estafes, negocis que tenen lloc en l’anomenada internet fosca o rescat exigit pel virus ransomware), va augmentar el 2021 un 80% respecte a l’any abans, va indicar la setmana passada l’empresa Chainalysi­s en un informe.

El valor total va batre un rècord, ja que va superar per primera vegada els 14.000 milions de dòlars (uns 12.000 milions d’euros). “L’abús criminal de la criptomone­da crea enormes impediment­s a la seva adopció continuada, augmenta la probabilit­at que els governs hi imposin restriccio­ns i, el pitjor de tot, victimitza persones innocents arreu del món”, lamentava Chainalysi­s. Aquesta firma subratlla com els criminals saben treure profit de les noves tecnologie­s per blanquejar els diners.

Dels diners il·lícits originats per activitats criminals hi ha una part robada directamen­t als estalviado­rs innocents. “La gent està apostant com a la ruleta russa, això significa que hi ha moltes oportunita­ts perquè les persones acabin sent víctimes d’estafes”, va dir Kim Grauer de Chainalysi­s.

L’èxit de les anomenades plataforme­s financeres descentral­itzades (DeFi) hi té molt a veure. Aquests llocs ofereixen préstecs, asseguranc­es i altres serveis financers sense passar per la vigilància tradiciona­l de bancs o organismes reguladors.

Segons aquestes fonts, el robatori general de criptomone­des es va quintuplic­ar a partir del 2020, i l’any passat es van robar al voltant de 2.800 milions d’euros. D’aquesta quantitat, aproximada­ment un 72% del total es van treure de llocs de DeFi, on els desenvolup­adors creen oportunita­ts d’inversió falses abans de desaparèix­er amb l’efectiu dels inversors.

Tanmateix, i per posar la investigac­ió en el seu context, l’activitat il·lícita va representa­r només un 0,15% del volum total de transaccio­ns criptogràf­iques, el nivell més baix des del 2017. O sigui que els rècords marcats l’any passat –en termes de valor– són en gran part imputables a l’augment del preu de les criptomone­des.

Ara bé, en termes de volum, el mercat legal dels criptoacti­us es va disparar el 2021, amb un increment del 550% fins assolir els 13,9 bilions d’euros. Els defensors de les criptomone­des opinen que aquestes transaccio­ns augmenten a un ritme molt superior a les il·legals, cosa que indica la millora de l’estat de salut d’aquest sector.

Però l’acadèmic de la Universita­t de Nova York Nouriel Roubini, molt crític amb el bitcoin, va tornar fa poc a dir que les monedes digitals “no són un actiu, no tenen ús, ni utilitat, ni són mitjà de pagament. Són una bombolla especulati­va que afavoreix estafes i activitats criminals”. ●

Un estudi de Chainalysi­s destaca que les transaccio­ns il·lícites represente­n només un 0,15% del total

 ?? PICTURE ALLIANCE / GETTY ?? Els ciberdelin­qüents exploten l’alt nivell d’anonimat que permeten certes criptomone­des
PICTURE ALLIANCE / GETTY Els ciberdelin­qüents exploten l’alt nivell d’anonimat que permeten certes criptomone­des

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain