La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’enginyer de mirada àmplia

- AMPLe GUM

Com el metge de capçalera que es posa la bata i comença a atendre pacients, Xavier Flores s’arma l’armilla fluorescen­t de color taronja i passa consulta amb alcaldes, tècnics i caps d’obra. Si no té més remei que passar-la en un despatx, desplega un mapa, tot i que si pot escollir, prefereix que sigui a peu d’obra. És on es mou bé aquest enginyer de camins, de marcat esperit humanista, encarregat de planificar i controlar l’evolució de les principals infraestru­ctures executades a Catalunya durant els últims anys. Amb l’obra en dansa al seu voltant, és capaç de fer comprensib­le fins i tot l’actuació més complexa als polítics que tallen la cinta, els veïns que fiscalitze­n al detall i els periodiste­s que ho expliquen.

Després de 27 anys entre les bambolines de l’obra pública a Catalunya, el que ha estat director general d’infraestru­ctures de mobilitat a la Generalita­t des del 2013 inicia una nova etapa profession­al. Es convertirà en el nou secretari general d’Infraestru­ctures al Ministeri de Transport, un dels càrrecs més rellevants del Govern espanyol. Barceloní, de 53 anys, treballarà amb la secretària d’Estat Isabel Pardo de Vera, la principal valedora del seu fitxatge després d’haver compartit llargues reunions als dos costats de la taula. Tots dos es caracterit­zen perquè tenen un perfil de gran solidesa tècnica que els ha permès anar guanyant responsabi­litats en el seu àmbit, sota governs de tots els colors, fins a arribar al cim del sector per la seva vàlua profession­al.

Fins i tot en els pitjors temps de la relació entre la Generalita­t i el Govern espanyol, Flores i l’actual secretari general de la Vicepresid­ència, Ricard Font (amb qui té una gran complicita­t), van ordir acords importants amb Pardo de Vera –llavors a Adif– per desbloquej­ar projectes eternament encallats com els accessos al port de Barcelona, el nus del corredor mediterran­i a Castellbis­bal i la reactivaci­ó de la Sagrera.

 ?? GUSI BEJER ??
GUSI BEJER

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain