La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tot preparat perquè les tropes russes comencin avui a sortir del Kazakhstan

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Tot està preparat perquè les tropes de Rússia i els seus aliats comencin a retirar-se avui mateix del Kazakhstan, va assegurar ahir el president d’aquesta ex república soviètica d’Àsia Central, Kassim-Djomart Tokàiev, en el transcurs d’una visita a Almati, la ciutat més gran del país i epicentre de les violentes protestes que van sacsejar la nació centreasià­tica la setmana passada.

La confirmaci­ó de la retirada es va produir “després de mantenir converses amb els líders dels països” de l’Organitzac­ió del Tractat de Seguretat Col·lectiva (OTSC), l’aliança militar postsovièt­ica que lidera Rússia, va dir Tokàiev. “M’agradaria expressar el meu agraïment. La seva presència ha exercit un paper molt important per estabilitz­ar la situació al nostre país”, va afegir.

Les manifestac­ions van començar pacíficame­nt el 2 de gener a Janoazén, a l’oest del país, per l’encariment del gas liquat, utilitzat com a combustibl­e. Després es van estendre per les principals ciutats a causa del descontent­ament amb les elits, i el dia 5 es van convertir en aldarulls. Llavors Tokàiev es va posar en contacte amb el president de Rússia, Vladímir Putin, i li va demanar ajuda.

L’OTSC va enviar uns 2.500 militars, la majoria russos.

Tokàiev va declarar l’estat d’emergència i va iniciar una “operació antiterror­ista” contra els disturbis. El mandatari sosté, per bé que sense proves, que les protestes formaven part d’un intent de cop d’Estat.

Oficialmen­t, hi ha hagut 164 morts. Ahir es va anunciar la detenció l’últim dia de 1.678 persones, dada que incrementa a uns 12.000 el nombre d’arrestos.

L’OTSC va confirmar que la retirada que comença avui “es completarà en deu dies”. ●

Tokàiev agraeix l’enviament de militars, que han jugat un “paper important” per “estabilitz­ar” el país

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain