La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un decret, dues estratègie­s

- ANÀLISI ENRIC JULIANA

Hi ha dues excursions a la recerca de l’aprovació parlamentà­ria de la reforma laboral recentment pactada pel Govern espanyol amb la patronal i els principals sindicats. Aquestes dues excursions ens ensenyen el recorregut que pot tenir la segona part de l’actual legislatur­a.

La primera excursió porta l’etiqueta de negociació oficial. L’encapçala la vicepresid­enta segona, Yolanda Díaz, titular de la cartera de Treball, i vol validar el nou marc laboral amb la majoria parlamentà­ria que va fer president Pedro Sánchez i que posteriorm­ent ha aprovat els pressupost­os generals de l’Estat del 2021 i del 2022.

L’heterogèni­a majoria de la investidur­a s’ha articulat en els moments clau (elecció del president i pressupost­os), però ara presenta problemes de coagulació per la pressió del sindicalis­me nacionalis­ta basc (ELA i LAB) i gallec (CIG) contra el recent acord social.

Esquerra Republican­a no està condiciona­da per cap sindicat nacionalis­ta català, però vol marcar distàncies amb el Govern central, ja que la seva competició amb Junts està cada vegada més enrarida. La principal reclamació d’ERC en matèria laboral és que la Generalita­t torni a tenir l’última paraula en l’autoritzac­ió dels expedients de regulació d’ocupació. El president de la Generalita­t, Pere Aragonès, va sopar anit a Madrid amb la vicepresid­enta Díaz per parlar del tema.

L’excursió a la Font de la Investidur­a no serà fàcil aquesta vegada. EH Bildu difícilmen­t modificarà la seva posició si té davant el semàfor vermell d’ELA-STB, principal sindicat basc. I el PNB té els seus dubtes. Després veurem per què.

La segona excursió la guia el ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños, a la recerca del Balneari Centrista, quasi una llegenda. És el somni que Sánchez no aconseguei­x veure realitzat. És el constant desig estratègic del PSOE: resoldre votacions importants amb el suport de Ciutadans, per disminuir la pressió d’ERC i no haver de recórrer a Bildu. L’obsessió pel Balenari Centrista va provocar el fiasco de Múrcia l’abril de l’any passat i va servir amb safata a Isabel Díaz Ayuso la convocatòr­ia d’eleccions anticipade­s a Madrid.

Si el Balneari Centrista encara existeix, el decret laboral podria arribar a validar-se durant la primera setmana de febrer amb el següent aliatge: vot favorable de Ciutadans, suport del PDECat (quatre diputats) i

Brega tàctica sobre la reforma laboral en vigílies de les eleccions a Castella i Lleó

abstenció del PNB. Podria buscar-se també l’abstenció de Coalició Canària i Navarra Suma.

Arribats a aquest punt cal tenir en compte la posició de les patronals. L’empresaria­t vol que el pacte es validi com més aviat millor al Congrés, ja que la falta d’acord obligaria a tramitar-lo com a projecte de llei, amb el consegüent joc d’esmenes. (La UGT es va pronunciar ahir a favor d’aquesta tramitació.) Això explica que la patronal basca Confebask hagi demanat públicamen­t al PNB que doni suport al decret per “responsabi­litat”. El PDECat podria ser sensible a un missatge similar des de Foment.

Yolanda Díaz va intentar refredar ahir l’opció Ciutadans. Garantir un espai basc de negociació laboral i reforçar l’autoritat de la Generalita­t sobre els ERO, principals reclamacio­ns de PNB, EH Bildu i ERC, podria fer-se mitjançant una iniciativa parlamentà­ria paral·lela al decret. Aquesta és la fórmula que ara s’estudia.

El termini per validar el decret expira el 7 de febrer. El dia 13 es vota a Castella i Lleó.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain