La Vanguardia (Català-1ª edició)

Maror als Mossos

- Màrius Carol

Baudelaire va escriure que les úniques bones parts d’un llibre són les explicacio­ns que s’han omès en les seves pàgines. Això que en literatura és un mèrit en política és un error. I de vegades acaba sent un fiasco. Les decisions exigeixen transparèn­cia, però també claredat, que encara que semblin sinònims no ho són. Perquè una cosa és que es coneguin les mesures adoptades i una altra que n’entenguem les raons últimes.

Certament, el fet que no sapiguem veure l’explicació no vol dir que l’explicació no existeixi. En realitat, l’únic que significa és que no la veiem. Per això serà especialme­nt interessan­t conèixer les raons que oferirà al Parlament el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, sobre els canvis a la cúpula d’Interior. Quan va destituir el ma

En literatura ometre explicacio­ns pot ser un mèrit, en política no ho és mai

jor Josep Lluís Trapero va oferir arguments que no van convèncer ningú sobre el lideratge coral, que és un curiós oxímoron; del rejovenime­nt dels comandamen­ts, quan la diferència d’edat era irrellevan­t, o en referència a la feminitzac­ió del cos, si bé la presència de dones a la cúpula és lluny de la igualtat.

L’oposició ha denunciat una purga als Mossos, cosa que no sembla un terme exagerat quan hi ha hagut més de trenta comandamen­ts rellevats. En tot cas, el pitjor que podria passar és que els ciutadans tinguessin la sensació que cada govern de la Generalita­t canvia els Mossos per tenir el seu control polític. Julio Cortázar alertava a Rayuela que “les explicacio­ns són un error ben vestit”, així que caldrà exigir que almenys Elena vesteixi impecablem­ent les seves paraules.

Entre els càrrecs destituïts hi figura Carles Anfruns, el cap de Barcelona dels Mossos, que es va jugar la pell i el prestigi en l’aniversari de l’1-O perquè la turba no ocupés el Parlament, en contra de les ordres que venien de Palau. Quim Torra no va felicitar mai Anfruns i ara aquest comissari ha estat degradat a cap de sala.

Tot allò que és difícil d’explicar sol ser perquè es podria haver fet millor, encara que de vegades és simplement perquè esdevé inexplicab­le. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain