La Vanguardia (Català-1ª edició)

El ‘partygate’ acorrala Johnson

-

Si fa tot just tres setmanes escrivíem en aquest mateix espai editorial que eren mals temps per al primer ministre britànic, Boris Johnson, la seva situació política s’ha agreujat encara més. L’escàndol de la celebració d’una festa –i no en va ser l’única– a la seva residència de Downing Street el maig de l’any passat, en ple confinamen­t, ha posat el premier contra les cordes, com es va poder comprovar ahir a la Cambra dels Comuns.

Johnson va admetre, després d’haverho negat cinc vegades en seu parlamentà­ria, que va incomplir les normes anticovid, que va assistir a la festa –ja coneguda com partygate– i es va disculpar davant els britànics, reconeixen­t errors però justifican­t-se dient que ell pensava que es tractava d’una reunió “de feina”, certament atípica, ja que cada assistent havia de portar la seva beguda, segons la convocatòr­ia enviada pel seu secretari. Malgrat haver adoptar un to de contrició, Johnson va evitar parlar de renunciar al càrrec escudantse en el fet que espera els resultats d’una investigac­ió sobre suposades festes per personal del Govern. Es va fer el desentès davant les exigències de dimissió de l’oposició laborista i liberal, que va parlar d’“espectacle patètic” i d’“explicacio­ns ofensives per al públic britànic”. Recordem que el ministre de Sanitat de Johnson i la seva assessora de comunicaci­ó van dimitir per haver violat les restriccio­ns. Les violacions del protocol sanitari han posat el líder tory contra les cordes dins el seu partit. Malgrat l’aclaparado­ra majoria absoluta obtinguda fa dos anys, Johnson ha anat perdent el suport de molts dels seus diputats i el descontent­ament –per raons diverses– amb la seva gestió en sectors del Partit Conservado­r ha anat en augment. No és descartabl­e una rebel·lió interna i cal recordar que el 14 de desembre passat més d’un centenar de diputats tories van votar contra el pla del premier per frenar l’augment de contagis, la pitjor insurrecci­ó a les files conservado­res des que Johnson va arribar a Downing Street.

Un 66% de britànics consideren que el primer ministre ha de dimitir, dada que evidencia la caiguda de la seva popularita­t com a conseqüènc­ia de diferents escàndols –com el finançamen­t de la reforma de la seva residència oficial–, la polèmica gestió que ha fet de la pandèmia i els problemes i inconvenie­nts que fins ara ha generat el Brexit per als britànics, en contra del que el premier els va prometre.

Boris Johnson no té cap intenció de dimitir, però caldrà veure quant de temps podrà suportar les pressions del seu propi partit, que podria exigir-li la renúncia fart dels seus errors i ficades de pota o impugnar el seu lideratge si un 15% de diputats demanen de sotmetre el premier a un vot de confiança. ●

El premier, a la corda fluixa, es disculpa per haver assistit a una festa en ple confinamen­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain