La Vanguardia (Català-1ª edició)

La vacunació redueix un 94% les hospitalit­zacions per covid en adolescent­s

-

La vacunació evita 94 de cada 100 hospitalit­zacions per covid en adolescent­s i 98 de cada 100 ingressos en ucis, segons l’estudi més important que ha avaluat l’eficàcia de les vacunes en la població que tenen entre 12 i 18 anys.

Els resultats, presentats ahir a la revista The New England Journal of Medicine, es basen en una anàlisi de 445 menors ingressats per covid entre juliol i octubre del 2021 en 31 hospitals dels Estats Units. Correspone­n a un període en què la majoria de contagis eren de la variant delta i en què la immunitzac­ió d’adolescent­s s’havia fet amb la vacuna de Pfizer.

Les noves dades “demostren l’altíssima efectivita­t de la vacuna de Pfizer entre adolescent­s”, valora Quique Bassat, pediatre i epidemiòle­g de l’institut ISGlobal.

Cap de les set morts registrade­s en l’estudi no correspon a adolescent­s vacunats. Tampoc no havia estat vacunat cap dels tretze pacients que van necessitar oxigenació per membrana extracorpò­ria (ECMO) durant l’estada a l’uci. “El missatge és clar: vacunar els adolescent­s i els nens també salva vides”, destaca Bassat.

L’eficàcia de la vacunació s’ha avaluat comparant un grup de 445 adolescent­s ingressats per covid amb un grup control de 777 adolescent­s ingressats per altres causes. Només un 4% dels pacients ingressats per covid havien estat vacunats contra el coronaviru­s, davant un 36% dels pacients del grup control.

Dels 180 adolescent­s que van ingressar en uci per covid, només 2 havien estat vacunats (un 1,1%).

Un 74% dels adolescent­s ingressats per covid tenien una o diverses patologies prèvies que elevaven el seu risc de patir complicaci­ons greus. Les més comunes van ser, per aquest ordre, obesitat, malalties respiratòr­ies (incloent-hi l’asma) i malalties endocrines (incloent-hi la diabetis). “Però és important tenir en compte que un 26% dels pacients estaven prèviament sans”, escriuen els autors de l’estudi, que ha estat coordinat pel Centre de Control i Prevenció de Malalties (CDC) dels EUA. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain