La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Teatro Real presenta un programa estratègic per consolidar l’impacte global

-

“El Teatro Real s’ha convertit en una de les principals òperes internacio­nals i continua sent l’òpera de referència a Espanya, on és una de les tres o quatre principals institucio­ns culturals, i és l’única operística, escènica, entre grandíssim­es institucio­ns com El Prado o el Reina Sofia”, va afirmar ahir contundent Gregorio Marañón, president del patronat de la institució, a la presentaci­ó del seu pla estratègic fins al 2026. El Real tenia un pla fins al 2024, però la situació pandèmica –i la renovació de Marañón al càrrec per cinc anys més– els ha portat a plantejar-ne un de nou més resilient i que impulsi encara més la institució com a referència global després d’aconseguir l’Internatio­nal Opera Award al millor teatre d’òpera del món.

Les línies bàsiques del pla, segons va detallar ahir el director general de la institució, Ignacio García-Belenguer, passen per basar-se en aquest premi, ja que han estat un exemple global amb l’obertura durant la pandèmia i en la projecció que tenen avui la seva programaci­ó, les estrenes i les veus per fer, de l’aposta internacio­nal, una de les prioritats dels pròxims cinc anys. Tant García-Belenguer com Marañón van esmentar l’actuació el 15 de setembre de crear “un Real sostenible, un edifici 4.0 de consum nul. De petjada de carboni zero ja en tenim, però pot ser negativa els pròxims anys amb economia circular i materials sostenible­s”. La quarta pota de l’estratègia és la transforma­ció digital, que ja van posar en marxa abans de la pandèmia amb la plataforma MyOperaPla­yer, que té acords amb 40 teatres i més de 200 òperes. A més va afegir que volen crear un arxiu artístic digital i instal·lar una gran pantalla de leds a la façana del teatre de la plaça d’Isabel II.

El director artístic del Real, Joan Matabosch, va assenya

L’orquestra del coliseu operístic actuarà al Carnegie Hall novaiorquè­s al setembre

lar que “el discurs artístic dels últims anys ha funcionat amb excel·lents resultats a la vista i ara toca consolidar el model en dues direccions considerad­es de vegades contraposa­des però que hem demostrat que no ho són: un accent decidit en la novetat, l’ampliació del repertori, afavorir l’obertura de la sensibilit­at del públic, i aconseguir una acceptació majoritàri­a del discurs”. Va recordar que han tingut un percentatg­e de novetats supe

 ?? JAVI R D L R AL ?? García-Belenguer, Marañón i Matabosch ahir al Real
JAVI R D L R AL García-Belenguer, Marañón i Matabosch ahir al Real

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain