La Vanguardia (Català-1ª edició)

La inflació puja un 7% als EUA i se situa en el seu màxim en 40 anys

Els preus avancen tres mesos seguits més del 6% i amenacen la recuperaci­ó

- Nova York. Corre pon al

La inflació s’ha convertit en el gran cavall de batalla en la vida dels Estats Units. Així ho certifique­n els números de tancament del 2021 difosos pel Departamen­t de Treball.

Els preus van pujar un 7% el desembre passat en comparació amb la dada de fa un any. Aquest increment representa un rècord en quatre dècades, des del 1982, superant fins i tot la pujada inflacionà­ria del 6,8% que es va registrar al novembre, i ofereix una perspectiv­a ombrívola en la recuperaci­ó de l’economia. Aquest és el tercer mes consecutiu que la inflació interanual supera el 6%. L’increment de novembre a desembre va arribar al 0,5%, una mica inferior al percentatg­e anterior però encara molt intens.

Els analistes van encertar de ple en el seu pronòstic. Van fer les seves previsions amb vista que les empreses van continuar apujant preus davant els problemes de la cadena de subministr­ament, incapaç d’atendre l’enorme demanda de consum. Aquestes companyies han reportat un enorme guany de beneficis a compte de les necessitat­s dels ciutadans.

“Els subministr­aments no han anat en paral·lel a la demanda i els preus dels productes tiren a l’alça”, va assenyalar un informe dels serveis d’inversió de Moody’s. “Les dificultat­s en els subministr­aments, especialme­nt per a semiconduc­tors, dors i els negocis gaudeixen d’una bona forma financera i són capaços de pagar més pels productes, els serveis i la mà d’obra”, va assenyalar en la CNBC Sarah House, responsabl­e econòmica de Wells Fargo, per subratllar “el ritme vertiginós de la inflació”.

El cost de la vida es manté com el principal element de preocupaci­ó dels nord-americans i suposa, a més, un terreny minat per al president Joe Biden davant les acusacions dels republican­s que va menysprear un assumpte que afecta totes les llars, però sobretot als de menys ingressos. Els conserva

Ciutadans i negocis gaudeixen de bon finançamen­t mentre escassegen els productes

dors acusen el Govern d’haverse excedit amb la generosita­t dels estímuls per la pandèmia. La Casa Blanca cerca que l’atenció se centri en una trajectòri­a i no en una única dada sobre la inflació. Però la dada es repeteix.

Jerome Powell, en la seva compareixe­nça dimarts al Senat per optar a un segon mandat en la Reserva Federal (Fed o banc central dels Estats Units), va reconèixer que la inflació significa una amenaça per a l’existència quotidiana i, en concret, per al mercat laboral. Va afirmar que la Fed està disposada a dur a terme més increments en els tipus d’interès que els tres previstos per a aquest any si l’augment de preus s’atrinxera en l’economia i en el pensament dels ciutadans.

Va alertar, però, que aquesta situació comporta el perill de tenir una mala influència en el mercat laboral. ●

Backmarket, plataforma ● de venda de productes electrònic­s de segona mà, va anunciar ahir l’ampliació de la seva seu tecnològic­a a Barcelona. El grup francès preveu contractar a curt termini a un total de 50 treballado­rs. L’empresa, que ja dona feina a un equip de 10 persones, busca perfils

Grupo Risk ha comprat el ●

51% de les accions d’ERSM Insurance Brokers al Grup Credit Andorrà i ara ja té la totalitat del capital de l’empresa. L’operació s’emmarca dins del procés de reestructu­ració de la divisió assegurado­ra del grup bancari. ERSM Insudel sector digital, especialme­nt desenvolup­adors web. La companyia acaba de tancar una ronda d’inversió de 450 milions d’euros, una operació que li ha atorgat una valoració de 5.100 milions d’euros, fet que la converteix en un dels grans unicorns de l’ecosistema francès.

L’‘unicorn’ francès d’electrònic­a de segona mà es reforça a Barcelona

Compra del 51% d’ERSM Insurance Brokers al Grup Credit Andorrà

rance Brokers estava participad­a pel grup financer andorrà i Risk. ERSM Insurance Brokers té un total de 147 empleats, un volum que arriba als 173 milions de primes mitjançade­s i uns ingressos de 26 milions d’euros en comissions.

 ?? RACHEL WISNIEWSKI / REUTERS ?? Els consumidor­s nord-americans veuen com els preus de tot estan disparats
RACHEL WISNIEWSKI / REUTERS Els consumidor­s nord-americans veuen com els preus de tot estan disparats
 ?? LV ?? Ricardo Soler i Salvador Vilallonga, d’ERSM
LV Ricardo Soler i Salvador Vilallonga, d’ERSM

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain