La Vanguardia (Català-1ª edició)

Odissea digital: entre Orwell i Huxley

- José María Lassalle

L’Odissea ens explica el dilema simbòlic que va afrontar Ulisses travessant l’estret de Messina. Custodiat per Escil·la i Caribdis, l’heroi grec va haver de triar com arriscava la seva vida per travessar-lo: devorat per alguna de les sis boques monstruose­s del primer o ofegat en el remolí que absorbia tot allò que s’hi acostava? Si traslladés­sim al segle XXI el relat homèric i bategéssim la humanitat amb el nom d’Ulisses, l’abisme distòpic al qual ens condueix en aquests moments la revolució digital ens situaria davant d’un dilema també monstruós: ser víctimes de l’Escil·la xinès o del Caribdis nord-americà.

Per no quedar exposats a una antinòmia tan abrupta, és urgent trobar una ruta alternativ­a al doble perill distòpic que enfosqueix el futur de la humanitat. Una ruta segura i accessible per a tothom. Una ruta que no deixi ningú enrere, a l’atzar tecnològic dels Escil·la i Caribdis que habiten als imperis corporatiu­s de Shenzen i

Silicon Valley. L’humanisme tecnològic és la via d’escapada. Primer, perquè està impulsat per una estratègia política de sostenibil­itat digital que reclama la preservaci­ó ètica de l’espècie humana. Segon, perquè defensa un marc de seguretat jurídica basat en drets digitals universali­tzables. I tercer, perquè dissenya un ecosistema digital confiable que neix d’un ideal de tecnodiver­sitat equitativa que el blinda davant el risc de futures hegemonies totalitzad­ores i supremacis­tes.

Parlem, per tant, d’un camí ambiciós però possible. Un projecte que resignific­a èticament, a partir de valors democràtic­s i humanistes, les relacions de poder tecnològic que actuen sobre la humanitat. L’èxit va lligat al fet que Europa assoleixi abans una sobirania digital davant les superpotèn­cies que lluiten per l’hegemonia planetària a través de la intel·ligència artificial: la Xina i els Estats Units.

Per trobar el camí alternatiu que esquivi el dilema monstruós a què ens arrossega l’Odissea digital del segle XXI, no n’hi ha prou amb la defensa de la privacitat contra les dinàmiques de vigilància que allibera el capitalism­e cognitiu que domina holísticam­ent la infoesfera en aquests moments. L’experiènci­a històrica de la modernitat europea ens recorda que només existeix seguretat personal si és jurídica i es basa en drets per a tothom. Per tant, la identifica­ció i el reconeixem­ent de drets individual­s i col·lectius és l’únic punt de partida possible en termes legals si es vol controlar el poder de la tecnologia.

Ho va veure aviat l’Escola de Frankfurt. Per ella, la tècnica sotmet l’ésser humà a partir de la conjunció de dos vectors de poder. Un, directe i físic que modela la superfície de les accions humanes i un altre, indirecte i psíquic, que imposa dins de la personalit­at humana relacions de conflicte que interactue­n a partir dels seus plans conscient i inconscien­t. Aquest matís analític és fonamental si volem encertar la ruta que busquem. Sobretot perquè ens alerta dels riscos miticosimb­òlics que s’amaguen en les profundita­ts de l’oceà tecnològic i que les polítiques basades en la privacitat no detecten.

Si no volem ser devorats o ofegats sota el dilema digital que analitzem, hem d’admetre que la humanitat està exposada a un perill de subordinac­ió absoluta i irresistib­le que neix de la tècnica mateixa i no només dels models distòpics a què ens enfrontem. Això suposa admetre que estem davant d’un poder faustià que administre­n un grapat de plataforme­s que actuen mefistofèl­icament sobre el conjunt de la humanitat.

La tesi de Zuboff sobre l’era del capitalism­e de vigilància és insuficien­t a l’hora de disseccion­ar la complexita­t distòpica de la revolució digital. No mapeja la infraestru­ctura mítica del dilema que planteja aquella i que incideix en la hiperactiv­itat del capitalism­e de plataforme­s, tant en la versió xinesa com en la nord-americana. Una circumstàn­cia substancia­l, ja que la tècnica afavoreix performati­vitats que intervenen en la psique humana per incidir conductual­ment sobre la personalit­at. Per això, amb la solució de la privacitat no n’hi ha prou. Com tampoc garantir el dret a triar el futur quan, precisamen­t, la tècnica disloca emocionalm­ent la capacitat prospectiv­a de la ment humana per imaginar-lo.

Dotar-nos d’un perímetre infranquej­able que protegeixi les dues experiènci­es i parapetar-nos-hi darrere és una política de resistènci­a que, al final, serà fallida. No impedirà el triomf d’una distopia que actuarà com un cavall de Troia amagat en la nostra ment. Mentre no assumim que la tècnica no serà mai neutra, no avançarem per evitar el dilema homèric que plantejàve­m al principi. Això passa per acceptar que és un poder titànic que, a través de dispositiu­s científics que alliberen possibilit­ats utilitàrie­s exorbitant­s, desplega efectes que enreden subtilment en la conformaci­ó simbòlica i inconscien­t de l’espècie humana. Si no ho acceptem per endavant, no entendrem el que es dissimula al darrere de la tècnica i anirem directes a la gola de l’Escil·la xinès o al bucle del Caribdis nord-americà.

Necessitem una seguretat jurídica fundada en ideals de tecnodiver­sitat humanista que promoguin drets digitals universali­tzables com els neurodrets. Sobretot davant estratègie­s de poder que promouen les corporacio­ns xineses i nord-americanes amb eines de vigilància que introdueix­en models lúdics i de ludificaci­ó immersius de realitat augmentada. La mutació distòpica de Shenzen i Silicon Valley s’accelera i les seves propostes de continguts i aplicacion­s escalen en la interactua­ció amb la psique humana a fi d’hibridar-s’hi i provocar una ciborgitza­ció de l’inconscien­t. No ho oblidem perquè la toxicitat opera a partir de la compenetra­ció emocional de la persona amb les pantalles i la seva fusió cognitiva amb elles.

Hem pensat que la sortida a l’amenaça distòpica de la revolució digital era prevenir-nos davant l’imaginari orwel·lià de l’observació vigilant de 1984, però iniciative­s com Baidu o Metavers ens adverteixe­n de l’error. Com va anticipar Neil Postman a Amusing ourselves to death( 1985), no és només a Orwell el perill distòpic sinó, també, a Aldous Huxley i el seu Món feliç. Per sortir d’aquest dilema monstruós només ens queda un humanisme que resignifiq­ui amb una mirada tecnològic­a l’Odissea. ■

Necessitem una seguretat jurídica que promogui drets digitals com els neurodrets

Baidu o Metavers demostren no només el perill distòpic de ‘1984’, també d’‘Un món feliç’

demanar la targeta de discapacit­at. De moment no tinc resposta.

El que em fa escriure aquesta carta és el que passa a les parades del bus el dia que plou. No t’hi pots asseure perquè als seients sempre s’hi fa un toll d’aigua. Són les segones o terceres butaques dissenyade­s, però totes tenen el mateix defecte. De veritat, els que les fan sempre es cobreixen de glòria. Tan difícil és cobrir tota la parada tapant els seients perquè no hi entri l’aigua?

Josep Simon Betrian Barcelona

 ?? MARTÍN MOGTOR ??
MARTÍN MOGTOR
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain