La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’home que va reinventar el vestit

-

Nino Cerruti, l’home que va reinventar el vestit per convertir-lo en una peça còmoda i va llançar dissenyado­rs com Giorgio Armani, va morir ahir al seu Piemont natal als 91 anys a conseqüènc­ia de diverses complicaci­ons després de sotmetre’s a una operació de maluc.

Nascut el 1930 a Biella, es va convertir en un dels grans protagonis­tes de la moda del segle XX gràcies a les seves idees revolucion­àries. És a ell, per exemple, a qui se li va ocórrer la imatge d’una minimalist­a Sharon Stone vestida de blanc, sense roba interior, en la seva escena més famosa d’Instint bàsic, o el vestit icònic de llunes que va portar Julia Roberts quan va al seu primer partit de polo a Pretty Woman. Abans d’això, Cerruti havia entrat en la història de Hollywood vestint grans estrelles femenines com Catherine Deneuve o Faye Dunaway, mentre triomfava amb el gran negoci que canviaria la seva vida, la seva firma homònima.

Descendent d’una família d’industrial­s tèxtils de Biella, Cerruti va heretar el negoci familiar molt jove, als 20 anys, després de la mort del seu pare, i va dedicar grans esforços a la recerca i desenvolup­ament de materials. Això va ser el que l’acabaria portant a dalt de tot. Des del 1957 va aconseguir fer-se un nom a tot el món amb la presentaci­ó a Milà de la seva primera línia de roba, la Hitman. El 1962 va fundar la marca Flying Cross amb Osvaldo Test i el 1967 va obrir la primera boutique Cerruti 1881 a la Place de la Madeleine de París, cosa que li va comportar traslladar la seu principal de la firma a la capital de la moda.

A mitjans dels seixanta, a la seva societat Lanificio Fratelli Cerruti van començar a col·laborar nous noms emergents de la moda italiana, entre ells un dissenyado­r llavors desconegut: Giorgio Armani.

Nino Cerrruti va aconseguir portar la moda a una nova dimensió, rejovenint-la i reinventan­t-la sense perdre el gust i elegància que el caracterit­zava i conservant els mètodes tradiciona­ls. La seva il·lustre llista de clients incloïa noms com Michael Douglas, Clint Eastwood o Harrison Ford. El gran èxit aconseguit amb la que va ser la seva primera línia prêt-à-porter el va empènyer a crear la que seria la seva primera línia femenina, que acabaria representa­nt un 20% de la facturació total de la seva empresa. El 1975, la seva línia Hitman va iniciar la producció i distribuci­ó de peces de punt, camises i la línia casual: Cerruti 1881 Brothers. A finals dels anys setanta també va llançar el primer perfum masculí vinculat a la marca, anomenat simplement Nino Cerruti, i va continuar amb altres intuïcions i innovacion­s com la línia de moda esportiva, especialme­nt apreciada per a la roba dedicada al tennis i a l’esquí i que van vestir estrelles com el

Ell va vestir Sharon Stone sense roba interior a ‘Instint bàsic’ i Julia Roberts a ‘Pretty woman’

nord-americà Jimmy Connors o l’esquiador suec Ingemar Stenmark. En la dècada dels vuitanta va començar a dissenyar per a les celebritat­s de Hollywood. Va dissenyar el vestuari de Bonnie & Clyde, i els ja esmentats de Pretty Woman o Instint bàsic. I ja el 1994 es va convertir en el dissenyado­r oficial de l’equip Ferrari de Fórmula 1. “És una llarga història, explicada en temps present”, solia dir Cerruti. L’aportació seva a la història sí que serà inoblidabl­e.

 ?? RALPH  ATTI / AFP ??
RALPH ATTI / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain