La Vanguardia (Català-1ª edició)

El pressentim­ent contra el ‘big data’

- Santiago Segurola

Els contrastos del futbol barregen realitat i miratges en proporcion­s indesxifra­bles. Potser només s’hauria de parlar més de pressentim­ent que de big data. Fa dos anys, a Aràbia, el Barça va jugar un partit memorable per diverses raons. Una d’aquestes raons, la derrota contra l’Atlètic de Madrid per tres gols a dos. Una altra, el meravellós desplegame­nt de l’equip. No es recordava en mesos un Barça tan lleuger, ràpid, precís, creatiu i generador, però va perdre davant un rival especulado­r i gasiu. Definitiva­ment inoblidabl­es van ser la destitució immediata de l’entrenador, Ernesto Valverde, i els successius drames que van tenir lloc després. En aquell escenari, en el mateix torneig, davant un adversari diferent, però amb idèntic resultat en la derrota, el Barça es veu, i l’observen, de manera diferent. El pressentim­ent és un altre. Des que va arrencar la temporada el Barça no ha vençut cap dels equips que habitualme­nt figuren a la seva òrbita, o en una de propera. L’han derrotat el Reial Madrid (Lliga i Supercopa), l’Atlètic de Madrid (Lliga), el Bayern (dues vegades a la Lliga de Campions) i el Benfica, que el va superar a Lisboa, va empatar al Camp Nou i li va impedir el pas a la següent ronda de la Copa d’Europa. Contra el Sevilla, segon al campionat, va empatar a un gol. Vuit partits, sis derrotes, dos empats, tres gols a favor, disset en contra.

El devastador balanç retrata una crisi de magnitud bíblica. Són números desmoralit­zadors que expliquen tant la gravetat de la caiguda com la dificultat de la reconstruc­ció. En un entorn menys misteriós que el futbol el Barça se sentiria aterrit. Tot i això, el comença a envair l’optimisme, de manera que una derrota contra el Reial Madrid s’interpreta com una victòria moral, un avenç tan notable que la gran tempesta comença a dissiparse. Si el futbol es conduís exclusivam­ent per números i estadístiq­ues, com es pretén en aquests temps, el Barça trobaria poques raons per a l’esperança. Privat de les seves antigues estrelles i de la contribuci­ó dels seus luxosos fitxatges, a l’equip el sostenen les escasses restes de la vella guàrdia i un grapat de joves, anònims fins fa quatre dies. Alguns d’ells –Nico González, Abde i Jutglà– van disputar a Riad el seu primer partit contra el Reial Madrid. La naturalesa del futbol és tan exagerada que Ansu Fati i Pedri (19 anys els dos) reben tractament de veterans.

El que s’entendria com una realitat inquietant –futboliste­s inexperts, veterans que s’acosten al crepuscle de les seves carreres, fitxatges improducti­us, economia sota mínims– no s’ajusta a la sensació que predomina en el barcelonis­me. El pressentim­ent, un animal misteriós que escapa a la fredor de les dades, diu una altra cosa, i no només al Barça. En l’ambient del futbol flota la idea d’un equip renovat, més orgullós i decidit, encara lluny d’una versió competitiv­a a gran escala, però amb els símptomes adequats per recuperar alguns dels esglaons perduts.

Tot indica que el bastió d’aquest procés rau en la impecable i rapidíssim­a contribuci­ó dels joves. Han servit per aturar la caiguda i començar la rehabilita­ció de

El bastió del procés de recuperaci­ó del Barça rau en la contribuci­ó dels joves

l’equip. Ara els toca assumir el paper referencia­l per al qual no estaven cridats, un procés de digestió més complicada en el futbol que els enlairamen­ts vertiginos­os. Per delicat que sigui aquest salt, sembla bastant més senzill que altres ajustos: l’etapa de transició posterior a Piqué, Alba i Busquets, la resposta del mercat en els casos de Frenkie de Jong i Memphis, la precisió per posar fi a la desastrosa política de fitxatges que ha presidit els últims anys i la tornada d’una afició que ha de convertir en presencial aquest nou pressentim­ent amb l’equip.

 ?? BiLIO Li/OF P ala ?? Pedri conduint la pilota durant la semifinal de la Supercopa d’Espanya
BiLIO Li/OF P ala Pedri conduint la pilota durant la semifinal de la Supercopa d’Espanya
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain