La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una lògica de confrontac­ió?

Rússia emet senyals de fum mentre el Regne Unit envia ajuda militar a Ucraïna, però una invasió no serà demà

- FÉLIX FLORES

El moment actual de la crisi entre “Rússia i Occident” (segons la visió del Kremlin) que ha pres Ucraïna com a ostatge dona per a jocs d’ombres com el que es va produir ahir, quan Moscou va desmentir que estigués evacuant part del personal diplomàtic i les seves famílies de l’ambaixada russa a Kíev i el consolat a Lviv com publicava The New York Times citant fonts tant ucraïneses com dels Estats Units. Es podria tractar de propaganda, de preparatiu­s per a la guerra, d’una cortina de fum o de totes tres coses alhora, deia el diari, incidint en la versió oficiosa dels Estats Units que no està clar què és el que prepara Vladímir Putin.Tampoc no ho detecten diferents observador­s. Fonts citades pel NYT asseguren que el president rus és “més tàctic que estratègic, mentre que des de Rússia opinarien just el contrari en comparació amb els nord-americans.

Ahir també es carregava l’ambient amb l’anunci de maniobres militars conjuntes Rússia-Bielorússi­a al país de Aleksandr Lukaixenko al febrer. Es creu que, en cas que el Kremlin llanci una invasió, seria abans que la primavera ucraïnesa converteix­i la neu i el gel en fang. El Regne Unit ha enviat a Ucraïna armes antitanc i un nombre indetermin­at d’instructor­s militars. El Canadà s’hi ha afegit amb un petit contingent de forces especials. I dilluns l’OTAN va renovar l’acord d’assistènci­a tecnològic­a a les forces armades ucraïneses. Tot plegat és precisamen­t el tipus de coses que Rússia no vol. I, sens dubte, el consell occidental a Kíev ha estat el d’evitar la lògica de la confrontac­ió per no caure en una trampa russa. Josep Borrell va dir dilluns davant el Parlament Europeu que un atac militar rus no és ara mateix el més probable, però “hi ha una altra manera d’atacar”.

Com provant d’aclarir dubtes, l’exministre d’Exteriors ucraïnès Pavló Klimkin, escrivia ahir que “els pròxims dos anys seran extremadam­ent difícils”. “Ens agradaria pensar que aquestes converses –les dels últims dies entre els Estats Units i Rússia– són sobre Ucraïna i l’amenaça d’una invasió militar”. Però no: “Per a Rússia es tracta de canviar l’statu quo existent: tant en les relacions amb Occident com en relació amb Ucraïna”, i a aquest país se li presenta un programa de “desestabil­ització interna com a pretext per a la intervenci­ó”. Una agonia. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain