La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els socialiste­s cedeixen a la dreta l’única institució de la UE que presidien

-

L’elecció de la conservado­ra Roberta Metsola com a presidenta del Parlament Europeu va deixar ahir la família socialista fora de la cúpula institucio­nal de la Unió.

“El projecte europeu necessita diàleg i entesa, bastir ponts a qui pensen diferent per treballar pel bé comú de la ciutadania europea, per a això ens han elegit”, va adduir a tall d’explicació ahir la cap dels socialiste­s al Parlament Europeu, Iratxe García Pérez. El grup, que va renunciar a presentar el seu propi candidat i va pactar amb els populars europeus donar suport a Metsola, justifica la decisió per la necessitat de garantir l’estabilita­t institucio­nal, lligada als pactes assolits després de les eleccions del 2019.

La sortida dels socialiste­s de la cúpula europea es produeix paradoxalm­ent després de la victòria d’Olaf Scholz a Alemanya, que deixa la dreta fora del poder als quatre grans socis fundadors de la UE. “En algun moment les cartes no es van jugar bé”, va tuitejar l’ex alt representa­nt de Política Exterior de la Unió Europea, el socialista Javier Solana, en una reflexió que es pot interpreta­r com un dard contra la decisió de Pedro Sánchez, davant la pressió franco-alemanya, de renunciar a tenir un socialista al capdavant de la Comissió Europea –la seva presidenta és la conservado­ra alemanya Ursula von der Leyen– a canvi de nomenar Josep Borrell cap de la diplomàcia europea.

El vot és secret, però les xifres i el repartimen­t d’escons a l’hemicicle canten. Sense competènci­a de la segona família política europea, Metsola es va alçar guanyadora de la votació en la primera i única volta celebrada, amb 458 dels 616 vots vàlids emesos sobre un total de 690. Els populars, que van pactar el suport dels liberals, van rebre el suport de tots els grups de dretes, facilitat per la retirada del candidat del grup ultraconse­rvador. Així, les candidates presentade­s pels Verds i Esquerra Europea es van emportar una xifra de vots similar al pes dels seus respectius grups: 101 per a l’ecologista sueca Alice Kuhnke i 57 per a Sira Rego, diputada d’IU. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain