La Vanguardia (Català-1ª edició)

Illes arrasades en “un desastre sense precedents” pel volcà a Tonga

El Govern de l’arxipèlag confirma tres morts i demana aigua potable

- AANDOUTs

Quatre dies després que l’erupció del l’Hunga Tonga Hunga Ha’apai provoqués un tsunami amb onades de fins a 15 metres d’alçària, l’arxipèlag de Tonga continuava ahir pràcticame­nt incomunica­t en el que el Govern de la nació del Pacífic va descriure com “un desastre sense precedents”. De moment s’han confirmat tres víctimes mortals, però la xifra podria augmentar atesa la devastació que mostren les imatges aèries en algunes illes, on totes les cases han quedat destruïdes.

Amb les comunicaci­ons greument obstaculit­zades per la ruptura d’un cable submarí, la informació sobre la magnitud de la devastació després de l’erupció de dissabte prové principalm­ent d’avions de reconeixem­ent. No obstant això, l’oficina del primer ministre, Siaosi Sovaleni, va dir que totes les cases a l’illa de Mango, on viuen unes 50 persones, havien estat destruïdes, només quedaven dues cases dempeus a Fonoifua i l’illa Namuka havia patit grans danys.

Un membre del cos diplomàtic del país a Austràlia va assegurar que les imatges preses per la Força de Defensa de Nova Zelanda mostraven escenes “alarmants” d’un poble destruït a Mango i edificis desaparegu­ts a l’illa Atata, més a prop del volcà. “Possibleme­nt hi haurà més morts i resem perquè no sigui el cas”, va dir a Reuters.

Les onades del tsunami van castigar el grup d’illes Ha’apia, on es troba Mango, i la costa oest de l’illa principal de Tonga, Tongatapu, on els residents estan sent traslladat­s a centres d’evacuació. Ministres del Govern van emetre advertènci­es contra l’augment de preus enmig de preocupaci­ons sobre l’escassetat de subministr­aments.

Atata i Mango es troben a entre 50 i 70 quilòmetre­s del volcà Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, que va enviar onades de tsunami a través de l’oceà el Pacífic quan va entrar en erupció amb una explosió que es va escoltar a Nova Zelanda, a 2.300 quilòmetre­s de distància. L’illa d’Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, a l’anomenat cinturó de foc del Pacífic, gairebé va desaparèix­er després de l’explosió, segons imatges per satèl·lit, cosa que dificulta que els vulcanòleg­s controlin l’activitat.

Una gruixuda capa de cendres cobria ahir les illes. L’aeroport principal de l’arxipèlag, a Tongatapu, no va patir danys, però la caiguda de cendres va complicar les operacions, la qual cosa dificulta els esforços d’ajuda internacio­nal.

Un dels problemes més greus assenyalat­s per l’Executiu de l’arxipèlag és l’escassetat d’aigua potable. Dos vaixells de la Marina de Nueva Zelanda van salpar ahir carregats d’ajuda humanitàri­a i tenen prevista la seva arribada aquest divendres. Austràlia ha preparat un altre vaixell amb ajuda d’emergència, inclosos 250.000 litres d’aigua potable i una planta de dessalinit­zació amb capacitat de produir 70.000 litres.

Tots dos països tenen previst enviar avions amb més subministr­ament una vegada s’hagi pogut netejar la pista d’aterratge a la capital tongalesa.

La Creu Roja calcula que unes 80.000 persones, dels 105.000 habitants del país, han estat afectades per aquesta catàstrofe natural, i els experts no descarten que es produeixin altres incidents d’activitat volcànica. ●

La gruixuda capa de cendra que cobreix el principal aeroport dificulta l’arribada d’ajuda humanitàri­a

 ?? HgèncUT / AFP ?? Imatges del volcà Hunga Ha’apai abans i després de l’erupció
HgèncUT / AFP Imatges del volcà Hunga Ha’apai abans i després de l’erupció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain