La Vanguardia (Català-1ª edició)

Es dirà Nusantara

Indonèsia traslladar­à la capital a una ciutat encara per construir a Borneo

- HPND Kong. Correspons­al

Com uns bons pares expectants, el Govern d’Indonèsia ha complert amb els rituals de rigor abans de donar nom a la nova criatura. Va redactar una llista de possibles noms, van consultar amb els experts en el tema (el rol dels avis i oncles el van assumir lingüistes i historiado­rs) i al final va prendre la decisió qui mana a casa. “El president –Joko Widodo– va confirmar divendres que la nova capital s’anomenarà Nusantara”, va revelar el ministre de Planificac­ió del Desenvolup­ament Nacional, Suharso Monoarfa.

El vocable, que es tradueix com a arxipèlag, encapsula a la perfecció la geografia d’una nació composta per unes 17.000 illes. “És icònic internacio­nalment, simple i descriu el nostre arxipèlag. Crec que tots estem d’acord amb el nom”, va afegir el ministre.

Entre les 80 possibles denominaci­ons suggerides també s’incloïen termes com Negaya Jaya (país gloriós), Nusantara Jaya (arxipèlag gloriós) i Nusa Karya (creació de la pàtria). Però al final va vèncer Nusantara a seques, una paraula amb què els mateixos indonesis es refereixen sovint al seu propi país. “No podem caminar jugant amb els noms”, va justificar per la seva part Agustín Teras Naragn, del Consell Representa­tiu Regional.

Després d’anys d’especulaci­ons, el Govern d’Indonèsia va anunciar l’abril del 2019 el seu pla per traslladar la capital administra­tiva del país des de l’actual Jakarta, a l’illa de Java, a la regió de Kalimantan Oriental, a l’illa de Borneo, famosa pels orangutans, les plantacion­s d’oli de palma i les reserves de carbó. La llei que autoritza aquesta mudança a 2.000 quilòmetre­s de distància va ser aprovada ahir mateix al Parlament nacional.

El canvi suposarà tot un alleujamen­t per a Jakarta, convertida al segle XVII per Holanda en la capital de les seves colònies a les Índies Occidental­s. Des d’aleshores, la població ha anat creixent gradualmen­t fins a arribar als 10 milions d’habitants actuals (30 milions si s’hi inclou la vasta àrea metropolit­ana), responsabl­es de generar una cinquena part del PIB nacional.

Malgrat la seva importànci­a, viure a la capital no és cap bicoca. Sense un sistema decent d’infraestru­ctures, els carrers són escenari d’embussos llegendari­s que contribuei­xen a tenir un aire d’ínfima qualitat. Mentre que escassegen parcs o voreres en condicions, sobren les inundacion­s, sobretot en l’època de pluges. I per acabar-ho d’adobar, una part substancia­l de la superfície s’enfonsa a un ritme vertiginós –fins a 7,5 centímetre­s l’any, segons les últimes estimacion­s oficials–, amb grans àrees que amenacen de veure’s submergide­s completame­nt en tan sols unes dècades malgrat el dic marítim erigit per frenar aquell procés. “El pes que Jakarta suporta com a centre de govern, serveis, finances i comerç és massa”, va assenyalar Widodo el 2019 en comunicar la decisió.

Entre les punts forts de Nusantara com a nova capital hi ha que és una àrea menys propensa als desastres naturals (Java o altres grans illes properes viuen habitualme­nt terratrèmo­ls o erupcions volcànique­s) i és al centre geogràfic del país. A més, la reubicació ajudarà a diversific­ar l’economia indonèsia, redistribu­ir a la població i a retallar les desigualta­ts entre regions.

“No només tindrà oficines del Govern. Volem construir una metròpolis intel·ligent que pugui ser un imant per al talent global i un centre d’innovació”, va assegurar Widodo dilluns en una universita­t. Tot i així, hi ha veus que alerten dels possibles problemes ambientals que la mudança pot portar per a Borneo, una illa per si mateixa assolada per la desforesta­ció i els incendis.

Ara per ara, Nusantara està a les beceroles, ja que les obres de la nova capital, que d’entrada cobrirà uns 560 km2, ni tan sols no han començat. Amb un pressupost estimat d’uns 30.000 milions d’euros, els treballs haurien

La ciutat, en un lloc menys propens a desastres naturals, redistribu­irà població i servirà per retallar desigualta­ts

d’haver començat a finals del 2020, però es van posposar per la pandèmia de coronaviru­s, que ja ha causat més de 4,2 milions de casos i 144.000 de morts entre una població d’uns 270 milions de persones.

Amb la llei acabada d’aprovar, és d’esperar que la construcci­ó de la ciutat s’iniciï aviat i que, si tot va bé, en uns anys puguin començar a ressituar-se els primers funcionari­s.

 ?? HANDOUT / AFP ??
HANDOUT / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain