La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un “trist” Berlusconi estudia retirar-se de la cursa a cap de l’Estat italià

-

Que el somni de Silvio Berlusconi de convertir-se en president de la República era una missió pràcticame­nt impossible era sabut des que es van conèixer les intencions de l’ex primer ministre de postular-se per a cap d’Estat italià. Però sembla ser que a poc a poc comença a adonar-se de les seves poques possibilit­ats: Vittorio Sgarbi, el diputat que l’està ajudant a obtenir vots de parlamenta­ris indecisos per telèfon, ho ha deixat de fer perquè és un esforç “desesperat”.

“Ahir estava força trist”, va revelar en una entrevista radiofònic­a en què va explicar que el magnat havia tornat a casa seva, a Milà, deixant el quarter general de Roma momentània­ment. Això, a parer seu, respon al fet que està meditant una “sortida digna” amb un altre candidat del seu grat.

Per ser president de la República Berlusconi necessita almenys 505 vots d’entre els 1.009 electors –diputats, senadors i delegats regionals–, la majoria necessària a partir del quart escrutini. Si no hi ha traïdors entre les seves files –fet molt probable–, el magnat podria comptar amb 452 vots de dretes, per la qual cosa encara necessita convèncer almenys 53 dels 94 parlamenta­ris no afiliats. Ho estava fent personalme­nt, trucant un a un amb l’ajuda de Sgarbi, en un pla anomenat “operació esquirol” que sembla que no està tenint gaire èxit.

El líder de la Lliga, Matteo Salvini, company de coalició de dretes de Berlusconi, li ha donat fins diumenge per confirmar que pot obtenir els suports necessaris o altrament el seu partit posarà sobre la taula un altre candidat que sí que podrien negociar amb les forces progressis­tes, tancades en banda al líder de Forza Italia. Dilluns arrenca la votació, i la dreta italiana partiria amb desavantat­ge per elegir el successor de Sergio Mattarella si continua enrocada amb el pla fallit de Berlusconi. El que continua a totes les travesses és el primer ministre, Mario Draghi, el nom del qual podria ser rellançat si il Cavaliere es retira. La pilota, de moment, està al seu camp. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain