La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Parlament es tensa pels privilegis i proposa d’extingir la llicència d’edat

ERC i el PSC acusen Borràs d’opacitat i de prioritzar l’agenda personal

- MaYOSRI/a

Hi havia una època que els funcionari­s del Parlament podien deixar de treballar quan feien els seixanta anys i continuar cobrant el sou íntegre fins al dia de la jubilació oficial. Però la gran controvèrs­ia desencaden­ada per una investigac­ió periodísti­ca que va revelar aquests privilegis n’ha precipitat el final.

Ahir la Mesa, després d’un intens debat, va començar a escriure el final d’aquest conte decidint per unanimitat que s’obrin negociacio­ns amb el personal de la Cambra per extingir la figura de la llicència d’edat, una prerrogati­va assumida en uns anys fabulosos que avui, després de la devastador­a crisi econòmica i l’ulterior sotrac pandèmic, és particular­ment escandalos­a.

Però a l’acord no s’hi va arribar plàcidamen­t, ja que ERC i el PSC acusen la presidenta del Parlament, de Junts, d’haver actuat en benefici propi prioritzan­t l’agenda personal sobre el funcioname­nt de la institució, i de falta de transparèn­cia quan el 21 de desembre, en una reunió prèvia de la Mesa, va presentar la modificaci­ó de l’estatut de règim intern, que resolia parcialmen­t el problema –mitjançant una mena de reducció progressiv­a de la jornada–, sense aportar, van lamentar a ERC, el “context” que els hagués permès a tots “ser conscients” de l’abast de l’“anomalia”.

“Ha estat un espectacle que ens hauríem pogut evitar”, es van queixar els republican­s, que van apuntar que l’“honorabili­tat” i la “credibilit­at” de Laura Borràs havia quedat compromesa quan va assegurar que “ella sola” ho havia solucionat: “Passar de cinc anys (cobrant sense treballar) a tres anys no és arreglar res”, van objectar.

De la mateixa manera, els socialiste­s estaven assabentat­s de l’existència d’aquest règim, iniciat el 2008, però van denunciar l’“opacitat” de la presidenta de la Cambra a l’hora de gestionar “algunes dades”, com ara el nombre de beneficiar­is i els salaris que percebien, que no són “tolerables” en cap institució.

La modificaci­ó a la baixa del règim, que havia permès als treballado­rs de la Cambra catalana de més de 60 anys i amb 25 anys de servei a la institució retirarse amb el cent per cent del sou sense haver d’anar a treballar, en qualsevol cas, ha deixat de ser suficient per a tots els grups, i fins i tot fonts de la presidènci­a del Parlament van insistir que al desembre Borràs es va limitar a posar en marxa un procés, que ara s’accelera, amb l’objectiu d’extingir gradualmen­t la jubilació daurada dels funcionari­s.

Això mateix pretenen la CUP i Catalunya en Comú Podem, i si l’anticapita­lista Xavier Pellicer va apostar per eliminar, per “injustific­ables”, les nòmines de personal inactiu, que va associar amb “els privilegis que avui encara manté la classe política”, Jéssica Albiach, líder dels comuns –el grup no té representa­ció a la Mesa–, es va desmarcar de l’acord del desembre i va as

La Mesa acorda obrir la negociació per deixar de pagar al personal que deixa de treballar als 60 anys

senyalar que els canvis anunciats ahir obeeixen a la pressió rebuda arran de la publicació del diari Ara i no pas a una veritable “convicció democràtic­a”.

Als antípodes ideològics, també Ciutadans i el PP van reprendre aquest “escàndol sense precedents”. “És intolerabl­e i indigne”, va assenyalar Nacho Martín Blanco, que va atribuir als “quaranta anys” d’hegemonia nacionalis­ta amb la “connivènci­a” del PSC aquestes “pràctiques fraudulent­es”, que han portat el seu grup a preguntar a la Mesa si la llicència d’edat “existeix en cap altre àmbit de l’administra­ció autonòmica”. I Alejandro Fernández va declarar que “Borràs ha ocultat deliberada­ment la qüestió fins que ha aparegut als mitjans”, de manera que la seva reacció “arriba tard”.

Els treballado­rs del Parlament, que al cap i a la fi es veuen afectats directamen­t per la polèmica –“una bola que es fa cada vegada més grossa”, diuen–, de moment no volen fer declaracio­ns. Quan baixi el suflé. ●

 ?? Barce onaTeHMBrT­E D BoB ?? La presidenta del Parlament, Laura Borràs, entre les vicepresid­entes Alba Vergés i Assumpta Escarp
Barce onaTeHMBrT­E D BoB La presidenta del Parlament, Laura Borràs, entre les vicepresid­entes Alba Vergés i Assumpta Escarp

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain