La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya i els EUA “uniran forces” per resoldre el conflicte del Sàhara

Blinken coincideix amb Albares que la solució no es pot dilatar “més dècades”

-

Ha passat una mica més d’un any des que el llavors president sortint Donald Trump va reconèixer la sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental mentre anunciava la normalitza­ció de relacions entre Rabat i Tel-Aviv. L’Administra­ció de Joe Biden no ha modificat formalment aquesta posició encara que hagi marcat distàncies respecte al pas de Trump, incompatib­le amb l’estatut de l’excolònia espanyola com a territori no adscrit al Marroc, segons les resolucion­s de les Nacions Unides. Ahir, a Washington, el secretari d’Estat Antony Blinken va acordar amb el seu homòleg espanyol, José Manuel Albares, “unir esforços per resoldre un conflicte que ja dura massa, que s’ha d’acabar i no es pot prolongar més dècades”, va emfatitzar el ministre.

Albares va subratllar que hi ha “milers de persones” a qui cal donar “solució i esperança” al Sàhara. Acaben de complir-se 30 anys des que, el 1991, el Marroc i el Front Polisario van firmar la pau i les Nacions Unides van crear la Missió per al Referèndum del Sàhara. I ja fa més de quatre decennis i mig que desenes de milers de sahrauís es van exiliar als campaments de Tinduf, a Algèria, després de la marxa verda del Marroc del 1975 i l’abandoname­nt de l’antiga plaça per part d’Espanya.

Sense respondre a la pregunta d’aquest diari sobre si havia abordat amb Blinken una possible rectificac­ió de la posició de Trump, Albares va recordar que tant Espanya com els EUA són membres del Grup d’Amics del Sàhara Occidental a l’ONU, també integrat per Rússia, França i el Regne Unit. I va informar el secretari d’Estat que divendres es reunirà amb l’enviat especial de les Nacions Unides a la zona, Staffan de Mistura, “que viatja per la regió en un avió de les forces armades espanyoles”, va subratllar el ministre a la seva xerrada amb periodiste­s després de la trobada amb el seu col·lega dels Estats Units.

Albares també va abordar amb Blinken la situació a Veneçuela, i aquí tots dos van quedar d’acord – va assegurar– a “impulsar el diàleg” perquè es recuperin les converses entre el Govern de Nicolás Maduro i l’oposició. Les eleccions regionals i municipals del novembre “demostren –va afegir– que hi ha una via democràtic­a i de diàleg” que és necessari estimular, sempre sota la premissa que la solució als problemes del país “ha de venir dels mateixos veneçolans”.

Albares i Blinken van parlar llargament de la cimera que l’OTAN celebrarà a Madrid el 29 i el 30 de juny, en què preveu participar Joe Biden, així com de la tensió creada per Rússia amb el seu desplaçame­nt de tropes a la frontera amb Ucraïna. El ministre va transmetre al seu homòleg “el compromís espanyol amb els nostres aliats i amb la mateixa

El secretari d’Estat i Albares van acordar “impulsar el diàleg” entre Govern i oposició a Veneçuela

Ucraïna, la seva sobirania i la seva integritat territoria­l, incloent-hi Crimea”. “Treballare­m junts en el diàleg, la desescalad­a i la distensió amb Moscou, però també en la dissuasió si la via del diàleg no dona fruits”, va dir per acabar. ●

 ?? MINISTERI D AFERS EXTERIORS / E ?? Albares va visitar Blinken en el seu viatge oficial als Estats Units
MINISTERI D AFERS EXTERIORS / E Albares va visitar Blinken en el seu viatge oficial als Estats Units

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain