La Vanguardia (Català-1ª edició)

La pandèmia amplia la fractura digital i deixa fora més del 35% de la població

Afecta sobretot els més grans de 65 anys i les llars amb recursos limitats

-

Les conseqüènc­ies de la pandèmia van més enllà de la malaltia, la mort o la por que han arrasat el món aquests dos anys. Ha portat moltes més coses, com l’increment de la desigualta­t i l’extensió de la pobresa (el 2021 a Espanya hi ha onze milions de persones en situació de pobresa). I l’expulsió d’una part de la ciutadania del dia a dia a conseqüènc­ia de l’extensió, almenys a Espanya, del món digital. D’un dia per l’altre, com aquell qui diu, tot el que es podia fer cara a cara es va passar a fer per internet. “L’apagada digital afecta un 35% de la població, en part perquè no disposen dels aparells necessaris, però, sobretot, perquè no tenen una connexió adequada (21%) o les habilitats necessàrie­s (29%)”.

Ho indica l’informe

Evolució de la cohesió social i conseqüènc­ies de la Covid-19 a Espanya, elaborat per Càritas i la Fundació Foessa (Foment d’Estudis Socials i de la Sociologia Aplicada), en què han participat més de 300 investigad­ors d’una desena d’universita­ts públiques i entitats socials i que alerta de la necessitat de posar remei a aquest nou factor d’exclusió social. “La desconnexi­ó digital és el nou analfabeti­sme del segle XXI. Més d’1,8 milions de llars (gairebé la meitat dels que estan en exclusió social) pateixen l’apagada digital, cosa que significa que viuen la fractura digital de manera quotidiana”, indica l’estudi.

Les persones grans són les més afectades pel món digital (vegeu informació inferior), però no són les úniques. Segons l’informe Foessa, els sectors més exclosos han estat especialme­nt afectats per aquest procés, i l’apagada digital els ha impactat especialme­nt: més de la meitat de les llars en exclusió social severa estan afectats per la imposició del món telemàtic.

Com a resultat, els grups que més necessiten agafar-se a qualsevol oportunita­t se n’han vist més privats. Un 17% de les llars en exclusió greu manifesten que han perdut diferents oportunita­ts per no haver pogut connectar-se a internet (davant un 4,5% del conjunt de la població): oportunita­ts d’ocupació, d’accés a la formació, als drets mitjançant les administra­cions públiques o de mantenir relacions socials de suport mutu, assenyala aquest treball.

La desigualta­t social també creix, i deixa enrere centenars de milers de persones més de les que ja hi havia abans de la crisi sanitària. En concret, 2,5 milions de ciutadans han vist com la seva situació s’ha precaritza­t, i han arribat a passar privacions materials, amb una xifra que ja arriba als onze milions de persones. I això malgrat les mesures implantade­s pel Govern per protegir els llocs de treball (ERTO) i l’increment del salari mínim profession­al. ●

També creix la desigualta­t social: el nombre de pobres puja 2,5 milions més i ja arriba als 11

60% 19

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain