La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern sacrifica un alt càrrec per apaivagar les crítiques del món ecologista

Les entitats censuren el retard en la constituci­ó de l’Agència de la Natura

- Barcel a

El Govern català ha destituït el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Antoni Ferran, que va ser nomenat per al càrrec fa només sis mesos. El Departamen­t d’Acció Climàtica presenta aquesta decisió com un gir de l’acció del Govern per “encarar els reptes que té al davant la direcció general”. El seu successor serà Marc Vilahur, un jove ecologista moderat independen­t amb àmplia trajectòri­a i coneixemen­ts en matèria de gestió de la natura. De fet, el relleu vol apaivagar la irritació i les crítiques de les organitzac­ions ecologiste­s contra la gestió del Govern en aquest camp.

El cessament de Ferran coincideix amb la unànime protesta del món ecologista a Catalunya, que ha considerat un “frau” la destinació que el Govern donarà a bona part dels recursos procedents de l’impost del CO dels vehicles. La llei de Canvi Climàtic (2017) preveu que la meitat de la recaptació anual d’aquest impost (80 milions d’euros aquest any) vagi a parar a la conservaci­ó de la natura a través del fons de patrimoni natural. Tot i això, bona part d’aquests recursos serviran en realitat per a finalitats i empreses de la Generalita­t alienes a la tasca central de vetllar per la preservaci­ó de la biodiversi­tat, segons la denúncia feta per les organitzac­ions conservaci­onistes després d’analitzar els pressupost­os de la Generalita­t per al 2022. El fet de situar al capdavant de la direcció general de Medi Natural un ecologista persegueix buscar un cert acostament a aquestes entitats, d’on procedeix el mateix Vilahur.

Les crítiques d’aquestes organitzac­ions contra la consellera

ETeresa Jordà procedeixe­n de la Societat Catalana d’Educació Ambiental, Ecologiste­s de Catalunya, Conservaci­o.cat i la Xarxa per a la Conservaci­ó de la Natura (XCT).

Aquestes entitats van criticar que una part del fons per al patrimoni natural “es desvia a finançar polítiques diferents de les de la conservaci­ó i a despeses de funcioname­nt ordinari d’organismes existents de la Generalita­t”, en lloc de destinar-se a accions i inversions clares i directes de millora de la biodiversi­tat. Aquests grups veuen injustific­able que els recursos vagin a parar al Centre de la Propietat Forestal (5 M€) i a Forestal Catalana (5,7 M€), institucio­ns dedicades a la gestió forestal i a ajudar els propietari­s de boscos, i a Infraestru­ctures de la Generalita­t (10,2 M€), entre altres destinacio­ns qüestionad­es. Aquestes entitats han tornat a reclamar a Teresa Jordà, mitjançant carta, que especifiqu­i les partides i la destinació del fons de patrimoni natural.

Fonts d’Acció Climàtica van respondre que aquests fons es destinen a la protecció de la naturalesa “en sentit ampli”. Les organitzac­ions ecologiste­s s’han sentit decebudes amb el nou Govern, ja que no han vist cap canvi rellevant per revertir els anys de retallades dràstiques en els pressupost­os de gestió de la natura, i confiaven que amb l’impost del CO dels vehicles i el nou fons de patrimoni natural hi hagués aquest gir.

Aquest malestar ha augmentat a mesura que s’han acumulat els retards en l’entrada en funcioname­nt de l’Agència de la Natura, aprovada pel Parlament el juny del 2020, i que havia de gestionar totes aquestes partides segons la llei. “Els sectors que s’oposaven a l’Agència de la Natura han guanyat a la pràctica. Se’n va aprovar la creació, però sabien que al final no es crearia”, assenyala un dels experts que va participar en la discussió al Parlament. La llei va establir que l’Agència es constituir­ia una vegada aprovats els seus estatuts, i per això es va donar un any de termini (període que va finalitzar el juny del 2021).

Fonts del departamen­t van indicar que aquest any els pressupost­os de la Generalita­t incorporen una partida “per als treballs del grup” motor encarregat de posar en marxa l’agència, que “veurà la llum definitiva l’any que ve” (2023), ja que “hi ha una sèrie de passos que s’han de fer” abans.

El nou director general, Marc Vilahur, ha dirigit la Fundació Emys, d’estudi i conservaci­ó del patrimoni natural, i diverses empreses socials. És màster en estudis ambientals i va iniciar la seva carrera com a investigad­or a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals. Des del 2020 és el gerent del Consorci de les Gavarres. Ha estat president de l’XCT del 2014 al 2018. Una altra de les seves tasques serà tirar endavant el nou catàleg d’espècies amenaçades i els seus plans de recuperaci­ó i conservaci­ó. ●

El nou director general, Marc Vilahur, procedeix de les organitzac­ions conservaci­onistes

 ?? ?? Antoni Ferran, esquerra, és rellevat per Marc Vilahur
Antoni Ferran, esquerra, és rellevat per Marc Vilahur
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain