La Vanguardia (Català-1ª edició)

Àlex Nogué reflexiona sobre la creació artística i la natura a Girona

-

L’artista visual Àlex Nogué (els Hostalets d’en Bas, 1953) aprofundei­x en la relació de l’ésser humà amb el paisatge i la natura a la seva última exposició, que es va inaugurar ahir a la Casa de Cultura de Girona. Una mostra que combina pintures murals, instal·lacions i vídeos, d’una gran càrrega minimalist­a, que l’autor va concebre durant la pandèmia.

Nogué elimina volgudamen­t de les seves creacions rètols i cartel·les amb la idea de confrontar l’espectador amb l’obra “sense “intermedia­ris”, segons va explicar ahir durant un recorregut amb els periodiste­s per l’exposició Quan els arbres deixaren anar la nit, que dona nom a la sala on s’exposa una de les obres més espectacul­ars de la mostra, una instal·lació mural de 35 metres de llarg formada per una seqüència continuada de

38 teles tractades en blanc i negre amb una tècnica derivada del degoteig.

La tinta amarada en la primera tela, poc adherent i penjada en vertical, relliscava fins a pintar una segona tela, que l’artista penjava de nou o superposav­a amb una altra per pintar una altra peça. D’aquesta manera les teles s’anaven pintant les unes a les altres, passant del negre, al gris i al gairebé blanc. Una obra que reflecteix l’evolució de la llum, de la foscor a la claror, però que també posa en relleu els nombrosos elements que intervenen en el procés de creació d’una peça com “l’artista, les circumstàn­cies, les motivacion­s i els materials que tenen les seves pròpies lleis i contra els quals no pots anar en contra”, va reflexiona­r l’artista, que és catedràtic de la facultat de Belles Arts de la Universita­t de Barcelona i que ha protagonit­zat més de 60 exposicion­s individual­s. La peça es completa amb una composició musical, de nou minuts, del cantautor Daniel Lumbreras, creada independen­tment del procés pictòric de Nogué.

L’exposició, visitable fins al 19 de març, inclou cinc instal·lacions amb què l’autor utilitza metafòrica­ment elements de la natura com arbres, plantes o el paisatge, un tema

L’artista presenta una instal·lació mural de 35 metres de llarg formada per una seqüència continuada de 38 teles

recurrent a la seva obra. Una pintura blava i una altra de verda contraposa­des reflecteix­en la dualitat entre el cel i la terra; una gran paret blanca deixa veure en l’angle que hi ha entre la terra i la paret un brot verd, un exemple que la “vida reneix als llocs més insospitat­s” i un vídeo tremolós, gravat així expressame­nt, de les plantes que creixen sota els sòlids ponts d’una autopista ens remet als “moments que estem vivint”, en què “ningú no sospitava que fóssim tan vulnerable­s”. ●

l’Ajuntament d’aquest poble de la Marina Baixa. Com va dir l’editor Joan Borja, es tracta de “fer llibres, publicar-los i posarlos en perill de ser llegits”, també “a Barcelona, on, amb una mica d’accent, s’hi parla un valencià preciós”.

Elvira Cambrils (Pego, Marina Alta, 1955) presentava Aire (premi Carmelina Sánchez-Cutillas), una novel·la coral en què set dones passen un matí a Reflexos de Mar, “un saló de bellesa, paradigma de la banalitat, elevat a categoria d’escola filosòfica” on recuperen, amb sororitat, la dignitat que els ha pres “el món patriarcal i capitalist­a que ens marca”.

D’altra banda, Ignasi Garcia Barba (Barcelona, 1964) presentava El bosc de les ombres (premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil), una novel·la nascuda d’un conte que va escriure quan tenia 16 anys, un viatge iniciàtic de dos adolescent­s amb tocs paranormal­s.

Una normalitat en forma de triangle, tres punts units que formen un sol tot, com el gran triangle València-Catalunya-les Illes tan present en la interrelac­ió dels autors, llibres i editorials, i en els premis.

Com es va poder veure la setmana passada, quan a la mateixa llibreria Ona es van presentar els premis Ciutat de Gandia, que van guanyar el valencià Vicent Flor ( El carrer de baix) i el mallorquí Miquel Àngel Llauger ( Llum de cançó) i publica Edicions 62, una editorial catalana. ●

 ?? PErE DUraN n NerD BEDoa ?? L’autor ahir amb la seva obra
PErE DUraN n NerD BEDoa L’autor ahir amb la seva obra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain