La Vanguardia (Català-1ª edició)

“A Djokovic no li ha agonitzat ningú a les mans”

Lorenzo Silva i Noemí Trujillo autors de ‘La forja de una rebelde’

- E N T R E V I STA JUSTO BARRANCO

Lorenzo Silva i Noemí Trujillo tornen a la càrrega amb el segon cas de la inspectora Manuela Mauri. Un cas ambientat en plena pandèmia. Amb carrers fantasmagò­rics, interrogat­oris amb mascaretes i festes il·legals de joves. I morts pel virus, però també a trets. És La forja de una rebelde

(Destino), títol inspirat en el de la novel·la gairebé homònima d’Arturo Barea amb Madrid sota les bombes de la Guerra Civil. Silva i Trujillo, parella literària però també quan deixen d’escriure, juguen a més amb els Deu negrets

d’Agatha Christie per construir una obra en què les relacions entre fills i pares i els conflictes intergener­acionals són decisius.

No van tenir por de ficar-se en la pandèmia?

Noemí Trujillo: Em va marcar el dol per la meva mare, que va morir el 14 de març, quan el president anunciava l’Estat d’alarma. Honrar els teus morts forma part de la nostra cultura mediterràn­ia. A la Ilíada s’atura la guerra 11 dies per honrar els morts. I aquí hi va haver una situació de xoc molt fort, veure’ns desbordats per tantíssime­s morts i no poder atendre-les. Emocionalm­ent ens va sobrepassa­r. Va ser el meu detonant per parlar de la pandèmia, què ens ha passat emocionalm­ent en ella.

Lorenzo Silva: No hem intentat fer un llibre sobre la pandèmia perquè no hi ha encara distància, però sí que hi ha coses de les quals aixecar acta mentre passen perquè després s’obliden. Com la vida durant la pandèmia va continuar, com es van continuar cometent crims, com van haver d’investigar-se, fer aixecament­s de cadàvers, interrogat­oris en sales amb les finestres obertes, amb mascareta. Hi havia un mort i els jutges no anaven a aixecar-lo perquè no arribaven o tenien por. Tenim amics al gremi de la seguretat i la sanitat i parlàvem amb ells cada dia, des del que passava a les residèncie­s, reflectit en un capítol, fins a com era investigar un homicidi. Un amic es va contagiar de covid investigan­t-ne un i va acabar a l’hospital enviant missatges de WhatsApp a la seva dona pensant que no passava d’aquella nit.

Parlaven de desbordame­nt per descriure la pandèmia.

L.S.: A Madrid molt clarament. M’estremeix recordar que hi va haver un moment que els cadàvers van haver de portar-se a Lleó i Jaén a cremar-los. Dona compte de com una societat que creu que ho té tot controlat esclata en el més bàsic. Aquesta sensació és la més aclaparado­ra. Que no t’agafin el telèfon a l’ambulatori, veure els supermerca­ts arrasats i una empleada dir en veure-ho: “Està tot en xapa”. Bona metàfora d’un esdevenime­nt tan excepciona­l que la societat no tenia previst. Però era absolutame­nt impredicti­ble? No. Hi ha documents del govern del 2011 preveient un escenari probable de pandèmia amb afectació de sistema sanitari, cadena de subministr­aments... Estava escrit fa una dècada.

N.T.: Després en el pla personal la pandèmia ha disparat moltes desigualta­ts, una la de gènere. El desbordame­nt de tenir els fills a casa mentre treballes i muntar una escola perquè segueixin l’activitat docent. El desbordame­nt ha estat molt fort.

Plasmen el conflicte entre la gent que s’ha pres la pandèmia més seriosamen­t i la que ho ha fet més a la lleugera.

L.S.: Hem viscut en una societat que tenia un grau de consciènci­a molt desigual del que estava passant. Hi havia qui podia teletrebal­lar i d’altres havien de sortir al carrer cada dia i conviure amb el contagi, el dolor o la mort, com els sanitaris. És una diferència de consciènci­a abismal. És molt més fàcil per al que veu la pandèmia per la tele frivolitza­r que per al que està apagant respirador­s.

La seva inspectora s’ha vacunat?

N.T. Està vacunada, ara mateix té les tres dosis.

L.S.: Estem sent molt tous, i em comença fins i tot a molestar la tebiesa, amb la gent que promou activament la resistènci­a a una solució que no és òptima, que són les vacunes que s’han pogut fer a correcuita. No les idealitzar­em, però clarament estan salvant vides. Amb tot el que sabem, el que podent no jugar-se la vida a la ruleta russa se la juga està cometent una estupidesa. La Manuela és una persona assenyada que té formació, que ha vist la mort córrer pels carrers i s’ha posat les tres vacunes. Novak Djokovic no ha vist córrer la mort pels carrers. No li ha agonitzat ningú a les mans. ●

 ?? DANI DUCH ?? Noemí Trujillo i Lorenzo Silva ahir a Madrid
DANI DUCH Noemí Trujillo i Lorenzo Silva ahir a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain