La Vanguardia (Català-1ª edició)

La ‘big tech’ controlarà la catalana Digital Legends

- /

Jugar encara més és la nova consigna a Microsoft. La gegantina multinacio­nal informàtic­a va anunciar aquest dimarts l’adquisició per 68.700 milions de dòlars (uns 60.400 milions d’euros) d’Activision Blizzard. Aquesta operació, en el supòsit que rebi l’autoritzac­ió administra­tiva, escull no menor per a la seva certificac­ió, li permetrà prendre el control de jocs amb tant èxit al mercat global com Call of duty i Candy crush.

La transacció convertirà Microsoft en la tercera empresa més rellevant del sector pel que fa a ingressos, per darrere de Tencent i Sony. Representa també una aposta en la nova generació d’internet, després de mantenir una posició de prevalença en software i ser una de les principals en els serveis al núvol.

L’acord s’ha rubricat amb el pagament en metàl·lic, en cash, de tota l’operació. La creadora de Windows ja fabrica el sistema Xbox i aquesta compra li obrirà el camí d’expansió en el metarvers o paisatge virtual.

Aquest procés s’ha formalitza­t quan Activision, que aplega 10.000 empleats, s’ha vist marcada en temps recents per les acusacions de mala conducta en l’àmbit del treball, assetjamen­t sexual i discrimina­ció salarial. Activision Blizzard va reconèixer el 2021 que la Comissió del Mercat de Valors la investigav­a per aquestes reclamacio­ns de desigualta­t laboral.

Les seves accions van caure gairebé el 30% des que els reguladors de Califòrnia van presentar el juliol passat una demanda contra aquesta firma per les denúncies d’assetjamen­t i disparitat salarial de gènere. Una vegada que es va difondre l’acord, les accions d’Ac

L’adquisició d’Activision

● per part de Microsoft ha tingut repercussi­ó a Barcelona. L’estudi Digital Legends, fundat a inicis dels anys 2000 per Xavier Carrillo, passarà a mans de la big tech després que Activision comprés la companyia l’octubre passat. El preu de l’operació va superar els 10 milions d’euros. La multinacio­nal va valorar l’empresa catalana per la tivision van guanyar en borsa un 38%, mentre que les de la companyia fundada per Bill Gates van caure un 1,6%.

“La cultura de la nostra organitzac­ió és la meva principal prioritat”, va assenyalar referent a això Satya Nadella, director executiu de Microsoft, en una conferènci­a amb els inversors. “És una qüestió crítica que Activision Blizzard avanci en el nostre compromís de conducta seva tecnologia puntera en el món dels videojocs mòbils malgrat la seva modesta facturació (1 milió d’euros). L’operació també afecta els 500 empleats de King a Barcelona, empresa sueco-britànica que des del 2016 estava controlada per Activision i que és coneguda per desenvolup­ar el Candy Crush. Digital Legends es converteix així en una de les poques per millorar l’ambient en el lloc de treball”, va remarcar.

La previsió consistia en què Bobby Kotick, màxim cap a Activision, mantingués el càrrec i que el seu equip se centrés a reforçar la companyia a la seva seu de Santa Monica (Califòrnia) per accelerar el canvi de cultura laboral i el creixement del negoci.

Kotick, que havia d’estar sota la supervisió de Phil Specter, empreses nascudes a la ciutat que han acabat en mans d’una gran tecnològic­a. Un altre exemple és l’empresa Vilynx, que al 2020 va ser adquirida per Apple per un preu de 40 milions. La companyia, fundada per Elisenda Bou-Balust, desenvolup­a un software intel·ligent que etiqueta i indexa vídeos i continguts per facilitar la recerca. Blanca Gispert responsabl­e de la unitat de jocs a Microsoft, no va acceptar aquestes condicions i deixarà la firma.

Aquesta iniciativa suposa per a la firma amb seu a Redmon (estat de Washington) un avanç al camí que ja va obrir el 2021 amb la compra per 7.500 milions de dòlars de ZeniMax Media, empresa matriu de Bethesda Softworks. Aquesta és la creadora del popular joc The Elder Scrolls, Doom and Fallout. Les adquisicio­ns, segons Microsoft, van pel camí de reforçar el servei de subscripci­ons que ofereix amb el seu sistema Xbox i que fins ara ascendia a 25 milions d’usuaris.

Les dues operacions reflecteix­en el boom dels videojocs que s’ha produït durant la pandèmia. Aquesta nova adquisició ha de superar encara el dur examen dels reguladors antimonopo­li per certificar-se, encara que Microsoft ha esquivat en bona mesura la mala publicitat d’altres empreses que integren el grup de les grans tecnològiq­ues. La compra d’Activision representa, a més a més, el moviment últim i més important de Nadella per reconfigur­ar l’empresa.

Una cadena de tractes estan ajudant a remodelar la segona companyia més valorada del món com una potència en la informàtic­a empresaria­l i un gegant en propulsió d’ascens als videojocs. ●

L’empresa de Bill Gates es converteix en la tercera companyia en ingressos pel negoci dels jocs

L’adquisició marca el repte de situar-se en la nova generació d’internet i el metavers

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain