La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cap dia sense enquestes

- Jordi Juan Director

Entre els sectors econòmics que no semblen estar en crisi podríem destacar el de les empreses de sondejos. Almenys a Espanya no s’havien fet mai tantes enquestes, especialme­nt les polítiques. El creixement de capçaleres periodísti­ques, especialme­nt al món digital, ha comportat la multiplica­ció de tota mena de sondejos sobre els gustos electorals dels votants. No hi ha cap setmana sense la consegüent enquesta que fixa suposadame­nt com els va als partits del Govern i de l’oposició. I després hi ha les que no s’arriben a conèixer que encarregue­n els mateixos partits polítics. Un dels errors més greus que cometen els aparells d’aquestes organitzac­ions és, justament, donar massa importànci­a als sondejos i governar o fer oposició partint del que dictaminen aquests instituts d’opinió. En un món tan líquid i amb tanta volatilita­t en el vot, sorprèn la importànci­a que es dona a la investigac­ió demoscòpic­a.

Una bona pregunta que ens podem fer és fins a quin punt la divulgació de totes aquestes enquestes pot acabar afectant al vot dels ciutadans. En cercles socialiste­s, per exemple, s’assegura que la pesada insistènci­a d’enquestes favorables a Isabel Díaz Ayuso en determinat­s diaris de la capital va acabar propiciant-ne la victòria. Era tan clar el triomf de la presidenta popular des del principi que alguns dirigents socialiste­s creuen que aquell efecte va influir per desmobilit­zar el seu votant i, en canvi, animar els electors a apuntar-se al carro guanyador d’Ayuso.

El fenomen no és únic d’Espanya. La popularita­t de Joe Biden o Boris Johnson es pot mesurar gairebé diàriament en els continus sondejos que es fan als Estats Units o la Gran Bretanya. Les possibilit­ats que ofereix el món digital i l’aplicació de la intel·ligència artificial fan que puguem conèixer gairebé al minut qui guanya i qui perd de manera automàtica. No sabem si en el futur acabarà sent la manera de designar els governants, però, de moment, l’auge d’aquest sector és més que evident. Des d’aquí, no els desitgem cap mal i que continuï el seu èxit. Als líders polítics, això sí, els demanaríem que les consultin molt menys.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain