La Vanguardia (Català-1ª edició)

Blinken diu a Putin que triar la “via pacífica” a Ucraïna beneficia tothom

El camí de la confrontac­ió tindrà “serioses conseqüènc­ies per a Rússia”, adverteix

- Moscou. Correspons­al

Continua des de diversos fronts l’ofensiva diplomàtic­a per protegir Ucraïna de la pressió de Rússia, que insisteix que el seu veí no ingressi mai a l’OTAN i que l’Aliança es retiri del que considera la seva àrea d’influència. El secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, va portar ahir la iniciativa amb l’arribada a Kíev, des d’on va demanar al president rus, Vladímir Putin, que triï el “camí de la pau” respecte a Ucraïna.

El cap de la diplomàcia dels Estats Units va iniciar una gira per Europa que avui el portarà a Berlín, on s’entrevista­rà amb els seus aliats alemanys i europeus; i acabarà demà a Ginebra, on es reunirà amb el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov.

La primera parada va servir per mostrar el suport de Washington a Ucraïna i a la seva integritat territoria­l. Però també per plasmar el compromís amb una solució pacífica a les actuals tensions. “Espero fermament que puguem mantenir-nos en la via diplomàtic­a i pacífica, el millor camí per a tothom. Però al capdavall aquesta és una decisió del president Putin”, va dir Blinken. L’opció contrària, és a dir, la “confrontac­ió” tindrà “greus conseqüènc­ies per a Rússia”, va advertir.

La concentrac­ió des de la tardor passada d’uns 100.000 militars a les regions russes pròximes a Ucraïna fa témer al Govern de Kíev i als seus socis occidental­s una invasió.

Moscou va tornar a repetir ahir que aquests plans no existeixen. “No atacarem ni envaïrem Ucraïna. No durem a terme cap acció que amenaci Ucraïna. Només

Erdogan s’ofereix com a mediador entre Moscou i Kíev i convida els líders rus i ucraïnès a Turquia

fem maniobres, moviments regulars de tropes al nostre propi territori”, va assegurar Serguei Riabkov, viceminist­re d’Exteriors rus. Però Blinken, que es va reunir a Kíev amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i el ministre d’Exteriors, Dimitró Kuleba, va assegurar que aquell contingent de Rússia “el pot duplicar en relativame­nt poc temps”. De fet, la pressió militar augmenta aquesta setmana. Rússia va començar a enviar ahir militars a Bielorússi­a, on els dos aliats duran a terme exercicis militars conjunts.

El diplomàtic va acusar Rússia de fer servir des del 2014 tots els mitjans “del seu manual” per desestabil­itzar Ucraïna, primer amb l’annexió de la península de Crimea i després amb la guerra del Donbass (a l’est ucraïnès). Moscou continua alimentant aquest conflicte amb el seu suport als separatist­es de Donetsk i Luhansk, va assegurar.

Com si fos una resposta, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va dir que la causa de la tensió són el subministr­ament d’armes occidental­s a Ucraïna, les maniobres militars i vols de l’OTAN a la regió. Riabkov va afirmar que els EUA i l’OTAN utilitzen Ucraïna per pressionar Rússia.

Des d’Alemanya, el canceller Olaf Scholz va insistir en la via pacífica, i va comminar Putin a acceptar “els beneficis de la cooperació”, superiors al preu d’un conflicte. A aquesta ofensiva diplomàtic­a s’hi va afegir també el president turc, Recep Tayyip Erdogan, que es va oferir per mediar entre Rússia i Ucraïna i va convidar Putin i Zelenski a reunir-se amb ell a Turquia per rebaixar la tensió. ●

 ?? AggA ncieIAVTSE­VA / eEcTEeS ?? Dos tiradors, dilluns passat en uns exercicis militars de l’exèrcit ucraïnès a Donetsk
AggA ncieIAVTSE­VA / eEcTEeS Dos tiradors, dilluns passat en uns exercicis militars de l’exèrcit ucraïnès a Donetsk

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain