La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Universita­t de Michigan pagarà 490 milions pels abusos d’un metge

-

La Universita­t de Michigan va acceptar pagar 490 milions de dòlars per tancar les reclamacio­ns formulades per 1.050 persones. Els denunciant­s van al·legar que havien patit l’assetjamen­t sexual del doctor Robert E. Anderson, que atenia els estudiants que participav­en en els equips esportius.

Anderson, que va pertànyer a l’equip mèdic entre el 1966 i el 2003, va morir el 2008. L’escàndol sobre la seva conducta es va fer púbic el 2020.

Les víctimes d’Anderson van assegurar als investigad­ors que van fer arribar les seves queixes als entrenador­s i els responsabl­es administra­tius. Del tot en va. Aquest acord és un dels més grans assolit en una universita­t dels Estats Units.

El cas es va destapar perquè un antic estudiant va escriure el director de l’equip atlètic de Michigan. Va explicar que el doctor Anderson n’havia abusat en les revisions mèdiques, que es requerien per participar en els programes esportius.

Els investigad­ors van concloure que el doctor feia en moltes ocasions exàmens totalment inapropiat­s. Una de les seves pràctiques consistia a requerir una revisió pelviana a una jove a qui li feia mal el coll.

Que l’afer avancés necessitav­a un element influent per guanyar credibilit­at. Un fill de Bo Schembechl­er, llegendari entrenador de futbol americà al campus d’Ann Arbor que va morir el 2006, va trencar el seu silenci el juny passat. Va assegurar que havia estat una altra de les víctimes d’Anderson.

“Aquest històric acord s’ha aconseguit perquè les víctimes dels abusos sexuals van rebutjar ser silenciats i van reclamar responsabi­litats dels seus abusadors, Robert Anderson i la Universiad de Michigan”, va recalcar Parker Stinar, advocat que representa 200 afectats.

“La Universita­t de Michigan ha acceptat la seva responsabi­litat financera pel dany que va causar Anderson en molts joves i que es va poder haver evitat”, va intervenir Jamie White, lletrat d’un altre nombrós grup de víctimes.

Pendent de l’aprovació de la junta de regents de la universita­t i del vistiplau del tribunal, Jordan Acker, president d’aquesta junta, va expressar en un comunicat la seva esperança que aquest pacte “sigui el principi del procés de cura per als afectats”. I va afegir: “La feina que va començar fa dos anys, quan els primers valents van donar la cara, continuarà”.

El cost humà en aquest afer de Michigan és un dels més alts, després d’altres que van emergir a la Universita­t Estatal de Pennsilvàn­ia, a la del Sud de Califòrnia o a l’estatal d’Ohio. ●

Un miler d’estudiants van avalar la denúncia contra el doctor Anderson, que feies les revisions esportives

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain