La Vanguardia (Català-1ª edició)

Investigue­n per pagaments irregulars la cúpula verda alemanya

Els ministres Baerbock i Habeck figuren en les indagacion­s de la Fiscalia pels bons

-

Els colíders dels ecologiste­s alemanys, Annalena Baerbock i Robert Habeck, ministres d’Exteriors i d’Economia i Clima, respectiva­ment, estan sent investigat­s per la Fiscalia de Berlín com a part d’un possible cas de desfalc de fons del partit. La investigac­ió afecta tota l’executiva federal d’Aliança 90/Els Verds, segons va confirmar ahir a la nit la Fiscalia a la revista Der Spiegel, per adjudicar-se una gratificac­ió per teletrebal­lar des de casa durant la pandèmia a l’hivern del 2020, dins d’un pla de bonificaci­ons a empleats de la formació a la seu de Berlín. El bo era de 1.500 euros, i es dirimeix si la cúpula podia aprovar aquell pagament especial que ells mateixos rebrien.

L’afer ja va ser cobert per la premsa alemanya la tardor passada, quan una auditoria interna del partit va determinar que els pagaments extra contraveni­en la normativa de la formació, ja que perquè els sis membres de la directiva federal poguessin rebre aquesta prima, l’hauria d’haver autoritzat el consell financer federal.

La directiva va considerar que com a òrgan tenia potestat per prendre decisions com el pagament del bo als empleats de l’oficina berlinesa. Però, en qualsevol cas, Baerbock i Habeck –ministres del Govern de coalició de socialdemò­crates, ecologiste­s i liberals del canceller socialdemò­crata Olaf Scholz– i els altres quatre membres de l’executiva van reemborsar els seus. Els altres quatre són: les vicepresid­entes Jamila Schäfer i Ricarda Lang, el gerent Michael Kellner i el tresorer Marc Urbatsch.

La Fiscalia de Berlín va confirmar a Der Spiegel la investigac­ió, que va començar el 6 de gener passat, “contra els membres de l’executiva federal d’Els Verds” i va assenyalar que l’“objecte del procedimen­t és l’aprovació d’un ‘coronabo’’’. La Fiscalia va informar que havia rebut diverses demandes de particular­s, per la qual cosa està obligada a indagar en el fons de la qüestió. Un portaveu del partit va dir que els afectats “estan cooperant plenament amb la Fiscalia per aclarir l’afer”.

Els membres de l’executiva van aprovar un extra de 1.500 euros per a empleats, i ells també el van rebre

Quan l’any passat, poc abans de les eleccions, es va conèixer el cas, la cúpula del partit va decidir eliminar qualsevol tipus de gratificac­ió o compensaci­ó per als seus membres, pagues nadalenque­s incloses. L’assumpte va contribuir a malmetre la imatge d’Annalena Baerbock, llavors candidata a la cancelleri­a, que ja havia vist entelada la seva campanya per no haver notificat dins de termini al Bundestag (cambra baixa del Parlament) altres pagaments extraordin­aris legítims obtinguts del seu partit entre el 2018 i el 2020, i dels que és obligat informar. Aquella suma era de 25.220 euros, i ella va qualificar l’oblit d’error involuntar­i.

Com que són ara ministres, els colíders Baerbock i Habeck deixaran el lideratge del partit a finals d’aquest mes en el pròxim congrés, segons la norma d’Els Verds de considerar incompatib­le liderar el partit amb tenir un càrrec de ministre en el Govern. Precisamen­t, una altra de les persones investigad­es, Ricarda Lang, és candidata a ser la pròxima copresiden­ta; és també costum dels ecologiste­s tenir presidènci­a dual, home i dona. Tret d’Urbatsch, els indagats són tots alhora diputats del Bundestag. ●

 ?? AP ?? Annalena Baerbock i Robert Habeck, ministres d’Exteriors i d’Economia i Clima d’Alemanya
AP Annalena Baerbock i Robert Habeck, ministres d’Exteriors i d’Economia i Clima d’Alemanya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain