La Vanguardia (Català-1ª edició)

Israel tira a terra les cases d’una família palestina a Jerusalem Est

-

La policia israeliana va desallotja­r i va enderrocar ahir a la matinada la casa de la família palestina Salhiya, atrinxerad­a des de dilluns amb gasolina i bombones de gas, una mostra de la creixent tensió per l’augment d’expulsions de palestins al Jerusalem Est ocupat.

El cèntric barri de Xeikh Jarrah va tornar aquesta setmana a captar l’atenció internacio­nal quan les autoritats israeliane­s van executar un desallotja­ment per construir una escola, davant l’oposició de la família i les advertènci­es d’oenagés i diplomàtic­s pels desplaçame­nts forçosos de la població ocupada. “L’expulsió forçosa de la família Salhiya i la demolició de les seves cases al Jerusalem Est ocupat són crims de guerra”, va declarar Human Right Watch.

Dilluns la policia va iniciar l’operació i excavadore­s israeliane­s van desmantell­ar diverses estructure­s de la parcel·la. Durant la matinada d’ahir, més de 100 agents van entrar amb “extrema violència”, segons el comitè de suport a la família, van tallar l’electricit­at, van llançar petards i els van desallotja­r; després d’això van enderrocar els dos habitatges.

La policia va indicar que “diverses persones van ser detingudes per ser interrogad­es com a sospitosos de violar una ordre judicial, oposició violenta i alteració de l’ordre públic”.

El 2017 l’Ajuntament va expropiar aquests terrenys en virtut d’un pla israelià que va designar aquest àrea per a serveis públics.

Xeikh Yarrah, un cèntric i estratègic barri de l’est de Jerusalem, és des de l’any passat un focus de tensió pel fet que l’ordre de desallotja­ment de quatre famílies més per demandes interposad­es per organitzac­ions colones israeliane­s que reclamen les seves cases generés un moviment de protesta, que va derivar en l’escalada bèl·lica del maig a Gaza. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain