La Vanguardia (Català-1ª edició)

Albares nega que l’Executiu hagi variat la política sobre el Marroc

El ministre veu oberta la via del diàleg amb Rússia sobre la crisi d’Ucraïna

- Mashington CorrNs/onsal

Espanya manté una relació “fluida i normal” amb Rabat, i la política del Govern espanyol respecte al Marroc no ha variat. Així ho va dir ahir José Manuel Albares al final de la seva primera visita oficial a Washington. El ministre d’Exteriors responia a una pregunta sobre els amistosos gestos del rei Felip VI cap al país magribí: en concret, el seu discurs de dilluns davant el Cos Diplomàtic, on va animar el Marroc a “caminar plegats” amb Espanya per “començar a materialit­zar de seguida la nova relació” bilateral, i la seva visita d’ahir al pavelló d’aquest país a la fira internacio­nal de turisme de Madrid, Fitur.

Albares va afirmar que li agradaria que el Marroc fes tornar aviat a Madrid la seva ambaixador­a a Espanya, Karima Beniaix. Rabat la va cridar a consultes el 18 de maig en resposta a la decisió del Govern espanyol d’acollir en secret el líder del Front Polisario, Brahim Gali, perquè ingressés en un hospital de Logronyo. I la llavors ministra, Arancha González Laya, va agafar el càrrec després d’aquesta decisió.

Però l’actual cap de la diplomàcia espanyola va negar un gir cap al Marroc. Va dir que els gestos de Felip VI cap al país veí estan “en perfecta sintonia” tant amb el conciliado­r discurs de Mohamed VI el 20 d’agost com amb la ulterior intervenci­ó de correspond­ència i agraïment del president Pedro Sánchez, l’endemà i al costat dels presidents del Consell Europeu i la Comissió, a la base de Torrejón.

Les intervenci­ons del Rei espanyol són “el més normal del món”, va dir Albares als periodiste­s a la capital dels Estats Units. I va afegir: “El Marroc és un soci estratègic d’Espanya” i és

“El Rei és un actiu de la projecció exterior d’Espanya”, assenyala Albares sobre els gestos de Felip VI amb Rabat

“molt benvingut a la fira de Fitur”. El monarca –va afegir– és “un actiu de la projecció exterior d’Espanya”.

Sobre la crisi internacio­nal oberta per Moscou amb la tramesa d’uns 127.000 soldats a la frontera amb Ucraïna, el titular d’Exteriors va considerar que hi ha “marge de diàleg” entre els aliats i Rússia per resoldre el conflicte. I en això va coincidir amb el secretari d’Estat Antoni Blinken –segons va dir–, durant la seva trobada de dimarts.

Albares va reafirmar el compromís amb els socis europeus, amb els Estats Units i amb la resta d’aliats de l’OTAN insistint en la via de la distensió abans de plantejar-se mesures de dissuasió si el diàleg no fructifica. Però va subratllar que “diàleg no és negociació”. I “no podem permetre” –va dir en al·lusió a les actituds de Vladímir Putin– que “es torni al passat de les esferes del poder i les violacions de la sobirania i la integritat territoria­l” d’altres països, com la que va perpetrar Rússia contra Ucraïna annexionan­t-se la península de Crimea el 2014.

Després de la reunió de dimarts amb Blinken, amb qui també va abordar la cimera de l’OTAN de finals de juny a Madrid, el ministre es va entrevista­r amb la presidenta de la Cambra de Representa­nts, Nancy Pelosi; amb el secretari general de l’Organitzac­ió d’Estats Americans, Luis Almagro, i amb el president del Banc Interameri­cà de Desenvolup­ament, Mauricio Claver-Carone.

A més, Albares va imposar l’Orde del Mèrit Civil al xef José Andrés per la seva tasca de “gran ambaixador d’Espanya en la gastronomi­a i també en la solidarita­t”. ●

 ?? I I  E I   E         E  E I  E    E ?? El ministre Albares durant la intervenci­ó a l’ambaixada d’Espanya
I I E I E E E I E E El ministre Albares durant la intervenci­ó a l’ambaixada d’Espanya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain