La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els comuns atien l’enfrontame­nt del Govern amb la CUP pels Mossos

Els grups del Govern avalen la participac­ió de Brimo i Arro en els desnonamen­ts

- L I ARCÍA

Una iniciativa parlamentà­ria d’En Comú Podem aprovada ahir a la comissió d’Interior del Parlament sobre la participac­ió dels Mossos d’Esquadra en els desnonamen­ts ha fet emergir altra vegada el xoc entre els grups del Govern (ERC i Junts) amb el seu soci “preferent”, la CUP.

Es tracta d’una resolució –una mera declaració d’intencions– que proposava, inicialmen­t, d’elaborar un protocol d’actuació del cos policial autonòmic en els desallotja­ments “amb una atenció especial als casos de persones vulnerable­s”, i que apostava per “excloure” la possible participac­ió de les unitats d’antiavalot­s (Brimo i Arro) en aquests casos. La proposta va rebre esmenes conjuntes d’ERC i Junts que rebaixaven les expectativ­es i apostaven per mantenir la possible participac­ió d’aquestes unitats d’intervenci­ó. L’acceptació dels comuns va provocar el malestar dels anticapita­listes, que van retreure als grups del Govern, en particular a ERC, l’“incomplime­nt” dels acords d’investidur­a.

En el pacte d’ERC i la CUP per a la investidur­a de Pere Aragonès hi figura un precepte sobre la necessitat de “modificar el protocol de llançament­s judicials”, en què s’assenyala específica­ment la “no-intervenci­ó d’Arro i Bimo en desnonamen­ts de famílies o persones vulnerable­s”. Així doncs, el plantejame­nt inicial de la resolució dels comuns era plenament compartida per la CUP, però la decepció dels cupaires va arribar quan es va comprovar que els de Jéssica Albiach van acceptar els canvis d’ERC i Junts.

Les esmenes van desdibuixa­r l’efectivita­t de la proposta inicial dels comuns. En lloc d’instar a elaborar el protocol d’actuació en els desallotja­ments, es va expressar la disposició a “valorar-ne” l’elaboració, i es va remetre al que s’acordi a la comissió del model policial del Parlament, presidida per la CUP.

A més, els comuns van acceptar no excloure Brimo i Arro d’aquestes intervenci­ons i van acceptar la idea dels grups del Govern de “regular” en el futur protocol la seva participac­ió “mentre l’Estat no modifiqui la llei d’Enjudiciam­ent Civil”, que és la que “permet que els jutges demanin l’execució d’un desnonamen­t sense preveure excepcions de vulnerabil­itat”, puntualitz­en.

Malgrat acceptar les esmenes, el diputat d’En Comú Podem Marc Parés no va ocultar una certa sorpresa per la voluntat d’ERC i Junts de diluir l’acord amb la CUP: “Expressem la nostra sorpresa perquè pensàvem que l’exclusió de la Brimo i l’Arro era una cosa assumida després de l’acord d’investidur­a”, però “sembla que continuen apostant pels antiavalot­s”.

Els comuns van acceptar les modificaci­ons perquè prioritzen poder disposar d’un protocol en què figuri “el paper” d’aquestes unitats policials, cosa en què treballa el Govern. Segons Parés, els agents fan un “ús abusiu i desproporc­ionat de la força” i Interior no emprèn aquesta qüestió en les seves propostes de protocol.

La CUP es va abstenir en la votació final però va denunciar el “pas enrere” que suposa el tracte, com també l’“incomplime­nt del compromís del Govern de desallotja­r persones vulnerable­s sense antiavalot­s”. El diputat Xavier Pellicer va lamentar la renúncia dels comuns i va acusar els grups del Govern d’eludir la seva responsabi­litat a favor dels tribunals: “És intolerabl­e que un tribunal digui que s’ha de desallotja­r i amb quins mitjans. El Govern ha de defensar la potestat que té”.

Fa temps que el Govern mira d’acordar amb el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya un protocol d’actuació per a desnonamen­ts. L’Executiu d’Aragonès va presentar una proposta a finals d’any al president del tribunal, José María Barrientos, però no l’ha pogut convèncer. En aquesta proposta el Govern planteja la possibilit­at de crear una unitat especial als Mossos per a “conflictes d’habitatge” amb dos procedimen­ts interns: un d’actuació davant l’ocupació d’immobles i un altre per a desnonamen­ts. Però Barrientos ha decidit deixar el tema en mans del Consell General del Poder Judicial. ●

Els cupaires tornen a denunciar l’incomplime­nt de l’acord d’investidur­a de Pere Aragonès

 ?? BaNc lSnMNASa ?? Agents antiavalot­s dels Mossos actuen en el desallotja­ment d’una nau ocupada a Badalona
BaNc lSnMNASa Agents antiavalot­s dels Mossos actuen en el desallotja­ment d’una nau ocupada a Badalona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain