La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cas de la llicència per edat

- __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

L’escena política catalana s’ha vist sacsejada aquesta setmana pel cas de la llicència per edat. Aquesta llicència ha permès que funcionari­s del Parlament de Catalunya amb un quart de segle d’antiguitat cobressin el sou durant l’últim lustre de la seva vida laboral –entre els 60 i els 65 anys– treballant molt menys que en anys anteriors. I durant els tres últims anys de l’esmentat període, sense treballar gens ni mica. El cost per a l’erari dels 21 funcionari­s acollits a aquest règim especial tan avantatjós és d’1,7 milions d’euros anuals, una xifra més que apreciable.

L’esmentat règim especial es va aprovar el 2008, quan el republicà Ernest Benach presidia el Parlament. Ni ell ni cap dels successors en el càrrec –Núria de Gispert, Carme Forcadell o Roger Torrent– no van fer res concloent per fer marxa enrere en aquesta prebenda. L’actual presidenta, Laura Borràs, va emprendre el desembre passat una reforma del règim, que va anar acompanyad­a d’una pròrroga, gràcies a la qual els beneficiar­is d’aquesta regalia han continuat percebent-la. Borràs va pretendre haver arreglat l’afer amb la decisió de reduir el període de cinc anys a tres. Però res del que hem dit no ha servit per calmar els ànims en una societat que no entén ni vol entendre aquesta mena de privilegis, consolidat­s per cert quan s’iniciava una crisi econòmica devastador­a, que va destruir milions de llocs de treball i va condemnar incomptabl­es ciutadans d’aquest país a viure en la precarieta­t.

És inadmissib­le que alguns servidors públics, que a més són de llarg recorregut, reclamin per a ells un tractament tan avantatjós. El pas per la política l’haurien de considerar tots els ciutadans dotats de les facultats necessàrie­s per al seu acomplimen­t com una obligació ètica i desinteres­sada. Una cosa i l’altra, l’ètica i el desinterès, ens estalviari­en espectacle­s més aviat vergonyoso­s com aquest a què ara estem assistint. Un règim especial com el que ens ocupa presenta menys objeccions a l’empresa privada, on les dues parts poden establir aquest tipus d’acords sense càrrega per a l’erari. Però en l’àmbit de l’administra­ció pública és reprovable, tant en l’aspecte moral –la política no hauria de ser concebuda per cap ciutadà com un camí cap al benefici particular– com en l’estrictame­nt econòmic.

Agreuja una mica més aquest cas el fet que el Parlament trigués nou mesos a atendre les peticions oficials del diari Ara, que va ser el que va revelar aquest règim especial, i l’objectiu del qual no era cap altre que posar en coneixemen­t de la ciutadania aquests privilegis. És injustific­able que la institució parlamentà­ria, dotada dels mecanismes necessaris per garantir la transparèn­cia en totes les seves activitats, es demori de manera tan considerab­le a l’hora d’atendre legítimes peticions de la premsa que no tenen cap altre objectiu que fiscalitza­r el poder i garantir que es comporta adequadame­nt. I, d’altra banda, també agreuja el cas el fet que la justícia hagués denunciat aquest privilegi –així va qualificar-lo el TSJC–, igual com va fer la Sindicatur­a de Comptes.

No discutim aquí la legalitat, almenys en el seu plantejame­nt formal, d’aquest règim. Però estem plenament convençuts que està fora de lloc i és impropi d’unes institucio­ns que respecten els seus administra­ts. Per això ens congratule­m del fet que el Parlament de Catalunya, en una sessió no exempta de tensions, acordés abans-d’ahir, dimarts, obrir negociacio­ns amb els beneficiar­is d’aquesta figura extraordin­ària amb la finalitat de poder extingir-la. La conducta dels electes ha de ser en tot moment exemplar. El contrari pot contribuir, i molt, al descrèdit del sistema democràtic. ●

Privilegis com l’acabat de desvelar porten al descrèdit del sistema democràtic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain