La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aposta per la millora del turisme

-

Ala gran fira internacio­nal del turisme (Fitur), que ahir van inaugurar els reis d’Espanya, es constata que aquest any pot ser el de la recuperaci­ó d’aquest important sector econòmic encara que els nivells previs a la pandèmia no s’assoliran fins al 2023. Cap altra activitat econòmica no depèn tant de l’evolució de la pandèmia de la covid, i això explica que el grau d’incertesa sigui encara molt elevat. Per això l’estratègia que es proposa des de

Fitur, i que s’ha convertit en el lema d’aquesta edició, és “conviure amb la pandèmia”. La mateixa celebració de l’esmentada fira n’és un exemple: passaport covid o test PCR per entrar al recinte madrileny d’Ifema, mascareta per a tothom i activitats tant presencial­s com virtuals. La clau de l’èxit, en aquesta estratègia, és llançar al món el missatge que es pot tornar a viatjar sense riscos de contagi, gràcies a la vacunació, i aconseguir que Espanya pugui garantir que és una destinació sanitàriam­ent segura.

Gairebé la meitat del creixement econòmic previst per a aquest any dependrà de la recuperaci­ó del turisme, que encara no s’ha enlairat. El 2021 Espanya va rebre 34 milions de passatgers procedents d’aeroports internacio­nals, xifra que és encara un 63,9% més baixa que la del 2019.

Resulta molt preocupant, atesa la importànci­a estratègic­a del turisme per a l’economia i l’ocupació, que hi hagi desacords greus entre el sector i el Govern central, com s’ha posat de manifest novament a Fitur. En aquesta ocasió es denuncia que la quantia dels fons de recuperaci­ó europeus rebuts (615 milions d’euros) no només és insuficien­t sinó que s’ha repartit per territoris en lloc de fer-se per projectes estratègic­s que impulsin la transforma­ció del model turístic. Els representa­nts del sector tenen raó, en aquest sentit, quan afirmen que Espanya no es pot permetre un repartimen­t improducti­u o purament polític, sustentat en quotes locals i projectes menors o estratègic­ament inconsiste­nts, sense participac­ió de l’empresaria­t més compromès, que està disposat també a realitzar importants inversions. Per això es reclama un gran projecte estratègic per a la recuperaci­ó i la transforma­ció econòmica (Perte) per adaptar Espanya al turisme postcovid.

La resposta de la ministra del ram, Reyes Maroto, ha estat recordar que Espanya ja disposa d’un pla estratègic per al sector que constituei­x un autèntic Perte, amb una inversió pública de 3.000 milions d’euros. El sector no ho veu així. Aquest desacord no és bo per a ningú i exigeix restaurar al màxim, immediatam­ent, la col·laboració publicopri­vada. ●

Greu desacord entre el Govern espanyol i el sector turístic sobre els fons europeus

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain