La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aerolínies foranes cancel·len vols als EUA tot i que només hi ha hagut petits incidents

Les operadores telefòniqu­es retarden el desplegame­nt 5G a prop dels aeroports

-

seguretat dels avions pel que fa al mesurament correcte de l’altitud respecte a terra.

La Comissió Radiotècni­ca per a l’Aeronàutic­a (RTCA), una organitzac­ió sense ànim de lucre dels Estats Units, va elaborar un informe l’any 2020 per a l’administra­ció d’aviació en què va alertar que els senyals 5G en les freqüèncie­s mitjanes adjudicade­s al país podien interferir amb la lectura dels altímetres de radar de curt abast de qualsevol avió.

Les operadores argumenten que la posada en marxa del 5G és un llarg procés que demana anys de preparació i que ja s’ha introduït sense problemes en països com el Regne Unit o França, però la FAA apunta que, mentre que en aquest últim país els avions estan protegits d’interferèn­cies durant els últims 96 segons de vol, als Estats Units aquest període es redueix a només 20 segons.

Poden operar els avions de manera segura als Estats Units amb la banda mitjana de ?

A causa de la imminència de l’entrada en servei de la banda mitjana del 5G, la FAA va enviar la setmana passada a les aerolínies indicacion­s sobre la manera d’operar amb seguretat els aterratges amb avions equipats amb diferents altímetres en condicions de baixa visibilita­t, quan el bon funcioname­nt d’aquest instrument és essencial.

L’agència va donar autoritzac­ió a un 45% de la flota d’avions comercials dels Estats Units en 48 dels 88 aeroports on es considera que hi podria haver possibles interferèn­cies de les noves freqüèncie­s. Entre els models autoritzat­s hi ha els Boeing 737, 747, 757 i 767; i els Airbus A310, A319, A320, A321, A330 i A350.

Però la FAA va identifica­r el Boeing 787 –i diverses companyies el 777–, que ha “de prendre precaucion­s addicional­s a l’hora d’aterrar en pistes molles o amb neu”. Les potencials interferèn­cies “podrien impedir que els sistemes de motor i de frenada passessin a la manera d’aterratge, cosa que podria impedir que una aeronau s’aturés a la pista”.

Què passa a Espanya?

La situació a Espanya és diferent de la dels Estats Units. La banda mitjana que va subhastar el Govern espanyol a les operadores va de 3,4 GHz a 3,8 GHz, a 400 MHz de la freqüència que fan servir els altímetres dels avions. En aquests moments, després que el mes de novembre passat s’aprovés una reordenaci­ó dels espectres que farà servir cada companyia, les operadores es troben en un procés d’adaptació perquè cadascuna ocupi una la part de l’espectre que li correspon. Aquesta operació s’hauria de completar al llarg d’aquesta pròxima primavera. ●

Una altra vegada l’efecte 2000. Quan hi va haver el canvi de segle, molts viatgers van sentir pànic davant el possible caos informàtic i el consegüent risc que es podia crear en el trànsit aeri. Els reguladors van insistir que tot estava sota control. Que se sàpiga, no va passar res, no hi va haver catàstrofe­s. Passats 22 anys, ahir es van cancel·lar unes quantes desenes de vols, sobretot per companyies aèries amb destinació als Estats Units.

Al contrari que llavors, el fons de la qüestió es troba aquesta vegada en el crit d’alarma de les aerolínies dels Estats Units. La seva associació va remetre una carta al secretari de Transport, Pete Buttigieg, en què es requeria una intervenci­ó d’urgència.

Advertien del perill que suposava per a l’aviació la posada en servei de noves freqüència de banda del sistema de telefonia 5G. Així ho tenien previst per a aquest dimecres les empreses Verizon i AT&T.

La carta va fer efecte. La Casa Blanca hi va intervenir. Les dues operadores telefòniqu­es van anunciar dimarts que limitaven temporalme­nt la instal·lació d’aquests serveis i quedaven fora les zones pròximes als grans aeroports.

Tot i això, o la notícia va arribar tard o a companyies d’alguns països els va poder la desconfian­ça. Com el 2000, no hi ha constància que hagi passat res fora del comú, però algunes aerolínies internacio­nals, sobretot amb base a l’Orient Mitjà i Àsia, van decidir deixar a terra els seus avions amb destinació als EUA per por de les interferèn­cies 5G.

Algunes d’aquestes companyies van indicar que havien rebut de l’administra­ció federal dels Estats Units que regula l’aviació (FAA) o de Boeing que els seus avions 777 es veien particular­ment afectats pel nou servei de freqüèncie­s d’alta velocitat.

Des de Boeing van afirmar que no havien sentit parlar d’aquesta disrupció fins dimarts, cosa que els va indignar.

Tot indica que la moratòria de Verizon i AT&T permetrà que es calmi la situació, ja perjudicad­a aquestes setmanes per les nombroses cancel·lacions a causa de l’impacte de la pandèmia en les tripulacio­ns.

El president Joe Biden va agrair a les dues corporacio­ns de telecomuni­cacions l’ajornament entorn dels aeroports i que continuïn negociant amb el seu Govern.

“Aquest acord evitarà interrupci­ons potencialm­ent devastador­es per als passatgers, les operacions de càrrega i la nostra recuperaci­ó econòmica, mentre permetem que més d’un 90% del desplegame­nt de torres sense fil es faci com estava previst”, va recalcar.

En aquesta tornada a la normalitat, Japan Airlines i All Nippon Airways van anunciar que aquest dijous recuperara­n el servei amb els Estats Units als seus avions Boeing 777, després d’anunciar les cancel·lacions pels consells rebuts respecte a aquestes aeronaus.

Les dues aerolínies van assenyalar que havien rebut informacio­ns de l’FAA que no hi havia cap problema de seguretat després del retard en la instal·lació de les freqüèncie­s de 5G.

Tot indicava que altres aerolínies seguirien els seus passos. La companyia local United Airlines va remarcar que hi havia hagut només “petits incidents” i va elogiar Biden per haver evitat cancel·lacions massives. ●

Algunes aerolínies que van anul·lar, com les japoneses, anuncien la tornada a la normalitat

millorar la infraestru­ctura informàtic­a de l’entitat, amb una inversió de 230.000 euros.

Dissabte, 15 de gener, l’IOC va haver de suspendre per un problema informàtic les proves programade­s per a uns 10.000 alumnes –segons va estimar CC.OO.–, part dels quals estan cursant cicles de formació profession­al (FP). Els cursos d’aquesta modalitat s’han ampliat aquest any per poder atendre els joves que no van tenir plaça a les escoles presencial­s, saturades per l’augment extraordin­ari que hi va haver de la demanda. En aquest sentit, i per evitar que quedin fora els alumnes més joves del sistema, en les pròximes preinscrip­cions escolars els joves de 4t d’ESO tindran preferènci­a davant els estudiants de més edat.

Respecte a l’IOC, el departamen­t no ha aclarit les causes que van provocar el col·lapse informàtic que CC.OO. atribueix a l’externalit­zació del mantenimen­t des del curs 2015-2016. En tot cas, Educació es compromet a crear a curt termini un “nou sistema d’accés” amb “mecanismes per controlar el volum d’entrada d’alumnes” i activar un sistema que “gestionarà les cues d’accés” i verificarà la identitat.

A llarg termini, Educació està treballant per incorporar millores tecnològiq­ues com per exemple la migració de la plataforma a un entorn de núvol digital. ●

Educació s’ha compromès a millorar el sistema per no deixar milers d’alumnes sense poder fer la prova

 ?? ROBYN BECK / AFP ?? El desplegame­nt de les noves torres de les freqüèncie­s de 5G provoquen celebracio­ns i por
ROBYN BECK / AFP El desplegame­nt de les noves torres de les freqüèncie­s de 5G provoquen celebracio­ns i por

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain