La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Generalita­t s’incorpora al consorci del Besòs

El vicepresid­ent Puigneró avança que el PDU de les tres xemeneies s’aprovarà abans de Setmana Santa

- XAVIERoCA

Que el futur de Barcelona, en referència a la ciutat però també en l’àmbit metropolit­à, passa pel desenvolup­ament de l’àrea del Besòs, és una cosa que es repeteix des de fa anys fins a la sacietat. Des de la capital, però des d’abans i amb més convencime­nt des dels municipis limítrofs. És un propòsit que des d’ahir té més cos amb la suma de la Generalita­t al consorci que pretén desenvolup­ar tota aquesta àrea habitada per un 12% de la població de Catalunya i que també té els pitjors indicadors de desigualta­t i vulnerabil­itat. Ara el següent pas és afegir-hi l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) i la Diputació.

“Aquest és l’impuls definitiu”, van manifestar l’alcaldessa Ada Colau i també el vicepresid­ent i conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, després de rubricar un acord institucio­nal entre el Consistori i el Govern de Catalunya pel qual es formalitza la petició de la Generalita­t d’integrar-se al consorci.

En aquest òrgan, a més de l’Ajuntament de Barcelona, hi ha els de Montcada i Reixac, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs, que ara hauran d’acabar de donar el previsible vistiplau a l’entrada de l’Executiu de la Generalita­t.

“És una incorporac­ió que reclamàvem des de fa temps”, va subratllar Ada Colau, que va indicar que la suma del Govern és

“un punt d’inflexió” que permetrà agilitar algunes qüestions previstes i disposar de més recursos econòmics. I que també permetrà coordinar “recursos, capacitat, visió i consens per ordenar i fer les inversions que mereix el Besòs”, una àrea amb un “enorme potencial, amb un riu recuperat, un pol universita­ri, polígons industrial­s, talent i força de treball ciutadà”.

El vicepresid­ent Jordi Puigneró va explicar que una “de les primeres actuacions” després de la incorporac­ió del Govern autonòmic serà aprovar, abans de Setmana Santa, el pla director urbanístic (PDU) de les tres xemeneies, que afecta una àrea de més de 320.000 metres quadrats, on s’hi podrien construir unes 1.800 habitatges i que aspira convertir-se en un hub tecnològic i audiovisua­l.

“És una oportunita­t per ajudar que la gent tingui feina, que és la millor política social”, va subratllar Puigneró.

En aquest punt l’alcaldessa va assenyalar que el PDU es consensuar­à i que la governança del consorci del Besòs serà col·legiada.

El vicepresid­ent de la Generalita­t va explicar que encara no s’han decidit ni el calendari ni les aportacion­s econòmique­s que farà el Govern al consorci. “Es farà a partir d’ara”, va afegir.

D’altra banda, l’alcaldessa va apuntar que, després de la suma del Govern, la intenció dels membres del consorci és incorporar l’ÀMB i la Diputació de Barcelona i superar així completame­nt les limitacion­s que ha tingut el consorci, amb pocs recursos, ja que ha estat integrat únicament pels municipis de la zona.

“S’ha d’actuar en el sector amb una mirada metropolit­ana”, va dir l’alcaldessa. “És un espai per treballar coordinada­ment”, va afegir.

Colau i Puigneró també es van comprometr­e a unir forces per obtenir el finançamen­t necessari a través dels fons europeus Next Generation o d’aportacion­s específiqu­es, per dur a terme les iniciative­s més urgents de l’Agenda Besòs, com ara traslladar el col·lector del litoral, reconstrui­r tota aquesta àrea o descontami­nar-la. Però també volen dur a terme actuacions al Besòs central: els polígons del marge dret i ajuts per a la rehabilita­ció dels barris del marge esquerre, com també ampliar el parc fluvial fins a la zona de Montcada i resoldre la qüestió de les ocupacions irregulars.

A l’entrevista, Colau i Puigneró també van abordar el reinici de les obres de l’L9 del metro, de què ahir va donar compte La Vanguardia, i la connexió de les línies de Ferrocarri­ls del Vallès i Llobregat-Anoia. El conseller va explicar que la tuneladora tornarà a treballar aquesta mateixa primavera i va recordar que la licitació del nou túnel dels FGC es farà abans l’estiu.

Per la seva banda, Colau va insistir a reclamar el “traspàs total” del servei ferroviari de Rodalies a la Generalita­t perquè es pugui dur a terme una “gestió de proximitat”, cosa que, a parer seu, milloraria el servei. ■

Ajuntament i Govern es conjuren per aconseguir finançamen­t per a obres com el col·lector

 ?? Barc lonMrFoa U aTHM/ ?? El sector de les tres xemeneies aspira a convertir-se en un hub tecnològic i audiovisua­l
Barc lonMrFoa U aTHM/ El sector de les tres xemeneies aspira a convertir-se en un hub tecnològic i audiovisua­l

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain