La Vanguardia (Català-1ª edició)

Turistes italians a l’hotel Orient

-

Una associació excursioni­sta italiana havia organitzat a mitjans de maig del 1908 una visita de quatre dies a Barcelona.

Procedien de Torí. Com que és la capital del Piemont, cal fer una referència obligada. La presència italiana a Barcelona ha estat molt rellevant, i des d’antic. Només em referiré a l’hostaleria, ja que els establimen­ts de més categoria van estar en mans de piemonteso­s fins a la guerra incivil. Aquesta és una emocionant i curiosa relació fructífera des del 1571 fins al 1936 que ha historiat impecablem­ent al seu llibre Arrels piamontese­s en l’hosteleria de Barcelona l’estimat especialis­ta Àngel Miguelsanz.

L’expedició esmentada, composta per 371 turistes, havia embarcat al vapor Orione. Es detalla que incloïa 39 senyores i senyoretes, que quan van desembarca­r van ser totes obsequiade­s amb uns rams de flors per la Societat d’Atracció de Forasters, acabada de crear.

Van dur a terme les visites oficials protocol·làries; van ser passejats pels habituals llocs emblemàtic­s; van dedicar un dia sencer a Montserrat.

La fotografia ensenya el Gran Café del Salón Condal: l’espai més luxós de l’hotel

Eren piemonteso­s, com la majoria dels que aquí es van dedicar a l’hostaleria

Orient, des del 1842 en mans del piemontès Francesco Durio, fill de Pietro Giuseppe Durio, que des del 1778 estava dedicat a aquest sector a Barcelona. Era lògic que aquesta tria, feta pel senyor Cinzano, propietari de la ja famosa indústria que mirava d’expandir pel món la seva irresistib­le beguda, fos encertada. Es tractava d’oferir-los un vermut d’honor, però just abans un quintet va tocar l’himne d’Itàlia, que tots els presents van escoltar drets i emocionats.

Altres hotels també estaven en mans piemontese­s: el Cuatro Naciones, el Falcón o el Majestic Inglaterra, per esmentar-ne només alguns. El cafè Grill Room, a Escudeller­s, el va obrir el 1902 Flaminio Mezzalama, arribat de Torí i de la competènci­a del vermut, Martini & Rossi, per fer arrelar a Barcelona l’atractiu aperitiu. I encaixa amb el nom que després va donar al més bonic establimen­t modernista, a la cantonada del passeig de Gràcia i la Gran Via: Café Torino. La decoració va ser projectada per Ricard de Campany, que va encarregar la decoració d’un saló per cap ni més ni menys que a Josep Puig i Cadafalch, Antoni Gaudí i Pere Falqués. Déu-n’hi-do. ●

 ?? ?? Van degustar amb solemnitat un vermut Cinzano al Gran Café del Salón Condal
Van degustar amb solemnitat un vermut Cinzano al Gran Café del Salón Condal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain