La Vanguardia (Català-1ª edició)

Desembarca­ment a les Glòries

L’Ajuntament de Barcelona comença a muntar un edifici de set plantes i 42 habitatges fets amb contenidor­s de vaixell que espera enllestir a la primavera

-

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa amb retard l’edificació d’un segon edifici Aprop (allotjamen­ts de proximitat provisiona­ls), construït amb 77 contenidor­s marítims. L’immoble, les obres del qual s’enllestira­n entre el maig i el juny d’aquest mateix any –un calendari anterior en situava el final a les acaballes del 2021–, disposarà de 42 allotjamen­ts i suposarà una inversió total de prop de 5 milions d’euros.

Aquesta nova edificació és la segona d’aquesta mena a Barcelona. Fa un parell d’anys van acabar les obres de la primera promoció d’aquest tipus d’habitacles al barri Gòtic, una construcci­ó que ha obtingut reconeixem­ents i premis internacio­nals com a model d’innovació arquitectò­nic i social. Aquesta mena d’edificació no és un invent barceloní: propostes semblants són comunes en ciutats europees com Amsterdam i Copenhague­n.

L’Ajuntament també treballa per aixecar un tercer edifici d’aquestes caracterís­tiques al barri de la Bordeta (SantsMontj­uïc), a més de mitja dotzena més de promocions d’habitatge industrial­itzat repartides pels districtes de Sant Martí i el de Sant Andreu. El projecte s’emmarca en l’aposta municipal per buscar nous mètodes constructi­us que permetin ampliar en poc temps i a un cost més assequible el parc públic d’habitatges i allotjamen­ts per fer front a l’emergència habitacion­al.

Els allotjamen­ts de les Glòries, aixecats per la constructo­ra de Calaf, estaran repartits de manera que en cadascuna de les set plantes hi haurà cinc habitatges de dos dormitoris (52,7 metres quadrats) i un

P i !"e #r$%& SiYulació de l’edifici Aprop, a l’esquerra de la iYatge d’una sola habitació (25,8 metres quadrats). A més a més, l’obra inclou la posada a punt de l’equipament en planta baixa i la urbanitzac­ió de l’àmbit de l’interior d’illa. A la planta baixa s’hi instal·laran els espais de gestió de l’edifici, una bugaderia comunitàri­a i una gran sala polivalent. L’hort urbà, ubicat als baixos, el gestionarà l’Institut Municipal de Persones amb Discapacit­at i hi treballara­n persones d’aquest col·lectiu.

Més d’un centenar de persones en situació de vulnerabil­itat i amb necessitat d’accés a l’habi

El moll de le Glòrie Una grua diposita un dels contenidor­s al seu lloc

La promoció, que anirà seguida d’una altra de semblant a la Bordeta, ha suposat una inversió de 5 milions

tatge podran accedir a aquests allotjamen­ts de manera provisiona­l, i tal com afirma Laura Pérez, tinenta d’alcaldia de Drets Socials, aquestes persones rebran “un acompanyam­ent social per trobar feina i un nou habitatge”.

“La construcci­ó convencion­al és lenta, i dura al voltant de dos anys. Entre el maig i el juny d’aquest mateix any aquests allotjamen­ts estaran enllestits. Com més aviat s’acabin, abans podrem acollir famílies en risc de quedar-se sense habitatge. No és només qüestió de temps, sinó també d’economia circular, ja que reutilitza­nt els mòduls reduïm l’impacte i la contaminac­ió”, va explicar l’alcaldessa Ada Colau.

La batllessa va voler aprofitar l’acte de començamen­t de les obres per recordar que l’Ajuntament de Barcelona és l’“administra­ció pública que més lloguer social ha creat a tot l’Estat” i va reiterar la petició a la Generalita­t i l’Estat que inverteixi­n en aquest tipus d’habitatges. ●

 ?? ANA JIMÉNEZ ??
ANA JIMÉNEZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain