La Vanguardia (Català-1ª edició)

Oposició al projecte per posar tres noves ‘barreres’ al final del riu Ebre

-

El projecte per construir tres nous assuts al tram final del riu Ebre, a Garcia, Benifallet i CampredóTo­rtosa, amb tres petites centrals hidroelèct­riques, ha creat rebuig i polèmica al territori. La Plataforma en defensa de l’Ebre (PDE) va argumentar ahir el perquè de la seva oposició al pla de l’empresa catalana Sercosa per produir energia elèctrica, amb potència per proveir 70.000 famílies, aprofitant la força de l’aigua.

La PDE alerta que el projecte, batejat com la Via Blava de l’Ebre, suposaria posar noves “barreres” al pas de l’aigua i als sediments al tram final de l’Ebre i una “desnatural­ització” del riu. Adverteix la plataforma que retindria els escassos sediments que arriben a la desembocad­ura, vitals per al delta de l’Ebre, retinguts pels embassamen­ts riu amunt.

La PDE va lamentar ahir l’“agressivit­at mediàtica” de Sercosa contra l’entitat per oposar-se al projecte; va afirmar que no hi ha consens al territori i va denunciar

“pressions”. Davant l’oposició, Sercosa ha amenaçat de renunciar a una inversió que calcula en 125 milions. La promotora es va dedicar l’any passat a presentar el seu pla a les Terres de l’Ebre buscant suports.

La companyia afirma que es tracta d’un projecte sostenible, sense afectació negativa sobre el riu Ebre. Sercosa assegura que els assuts no representa­rien “cap obstacle” per als sediments. La promotora posa com a exemple els assuts que ja hi ha de Xerta, Ascó i Flix.

L’Associació Sediments també rebutja el nou pla perquè suposaria la “defunció” del delta de l’Ebre i alteraria l’ecosistema fluvial. Les empreses de turisme fluvial actiu de la zona també s’hi oposen.

El projecte es va presentar per primera vegada fa més de vint anys i Sercosa denuncia que tot i haver superat els tràmits legals s’ha quedat guardat en un calaix de la Confederac­ió Hidrogràfi­ca de l’Ebre (CHE), amb plenes competènci­es. La promotora assegura que ocuparia 850 persones (20222025) i seria un “revulsiu econòmic” per a les Terres de l’Ebre. ●

 ?? AY/NTAMIENTO DE BAGYE ONA ??
AY/NTAMIENTO DE BAGYE ONA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain