La Vanguardia (Català-1ª edició)

En el nom de Julián

- Albert Domènech

Telecinco va treure petroli l’any passat gràcies a la sèrie documental que té com a protagonis­ta Rocío Carrasco i que va significar un dels fenòmens televisius de l’any. La cadena va brillar en audiència gràcies al testimoni de la filla de Rocío Jurado amb un format que, com ja vam avançar en aquesta columna, sembla que ha vingut per quedar-se. La fórmula exempta d’artificis és relativame­nt senzilla, i passa per trobar un testimoni potent d’algú que faci temps que no obre la boca públicamen­t amb vivències que facin referència a determinat­s escàndols els entrellats dels quals despertin l’interès de l’espectador per conèixer la versió de l’implicat en primera persona.

La història es repeteix ara amb el cas de Julián Muñoz, exalcalde de Marbella i parella sentimenta­l d’Isabel Pantoja durant sis anys. Curiosamen­t, la sèrie documental de l’expolític també apel·la al títol a la paraula veritat, malgrat que amb aquest format només coneixem la versió d’una part dels fets, la que explica el mateix protagonis­ta. El format sembla que dona credibilit­at absoluta al que explica un únic testimoni sense necessitat de contrastar versions, i crea debats paral·lels a plató que afecten segones i terceres persones que tampoc no tenen l’oportunita­t ara per ara de defensar-se.

En el cas de Carrasco, la cadena va decidir prescindir d’Antonio David Flores, a qui la filla de Rocío Jurado acusava directamen­t a la sèrie de cometre violència de gènere i violència vicària, malgrat que la causa va ser sobresegud­a en el seu moment per la justícia. Sembla que, en el cas de Julián Muñoz, a la cadena poc li importa que fos condemnat a una pena de 20 anys (encara li queden sis anys per complir) pel cas Malaya, la trama de corrupció urbanístic­a més important del nostre país. Muñoz va aconseguir el permís per complir el que li queda de condemna des del seu domicili a conseqüènc­ia del seu delicat estat de salut, que sí que li ha permès afrontar més de 18 hores d’entrevista per tenir material per a la docusèrie. L’Audiència Nacional ja ha fet un pas endavant quan ha assegurat que embargarà el que cobri l’exalcalde de Marbella, tot i que molts espectador­s qüestionen l’ètica de donar espai a una persona condemnada per corrupció que ni tan sols ha complert amb la pena. Dues sèries amb dues maneres internes de procedir antagòniqu­es, però que conflueixe­n en el que més importa a la cadena: èxit d’audiència i enrenou. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain